Arad. E forfotă în vămile din vestul țării. Romanii plecați la muncă în străinătate încep sa vină acasă. Din cauza pandemiei, mulți dintre ei nu și-au petrecut Paștele cu familia de mai bine de doi ani. Există însă și români care aleg să plece din țara. Sunt cei care își vor petrece sărbătorile departe de casă, dar cu copiii stabiliți în străinătate și care nu au concediu ca să vină în țară.
Trei benzi sunt deschise pe sensul de intrare în țară la Nădlac II – Autostradă, iar timpii de așteptare sunt de aprox 45 minute, deși aplicația poliției de frontieră indică doar 20 de minute. Românii care au câteva zile de concediu au preferat să fie alături de familie de Paște, chiar dacă la începutul săptămânii viitoare vor fi nevoiți să se întoarcă la muncă.
Timpi de așteptare mai ridicați se înregistrează, însă, pe sensul de ieșire din țară. La punctul de trecere a frontierei Nădlac II – Autostradă s-au format cozi însemnate, iar timpul de așteptare afișat pe site-ul poliției de frontieră este de 70 de minute. Se lucrează pe 8 artere, dintre care 2 pe contrasens, pentru a fluidiza, pe cât posibil, traficul.
Măsuri dispuse în punctele de frontieră
Conform comunicatului de presă transmis de ITPF Oradea, “în următoarea perioadă, continuă măsurile dispuse încă de la sfârşitul săptămânii trecute, pentru întărirea dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat şi de fluidizare a traficului în punctele de trecere, când valorile de la frontiera de vest au crescut considerabil. Se menţin în continuare măsurile de adaptare atât a misiunilor, cât şi a resurselor umane şi materiale, la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ. La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, aproximativ 450 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. Vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau de intrare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, dacă situaţia o impune vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control.”
Recomandări
Pentru perioada următoare, persoanelor care doresc să petreacă Sărbătorile Pascale în afara graniţelor ţării li se recomandă să tranziteze frontiera națională prin toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional.
“În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care trebuie să tranziteze frontiera națională în această perioadă să consulte aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră www.politiadefrontiera.ro, dar şi la telefonul de informare al Poliţiei de Frontieră Române, 021.9590, care funcţionează în regim permanent și să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional la granița cu Ungaria”, mai informează ITPF Oradea.
Trimite articolul
XUnde este ”Schengenul” domnilor guvernanti? Sau mai importanta e problema Ucrainei acum? Refugiati , ajutoare vizite de lucru (Ciolacu si Cațu) la Kiev , armament preconizat sa dam Ucrainei etc si mai ales etc .Este?
Nu zic ca nu e bine sa ajutam pe altii dar pe noi cine si cum (nu) ne ajuta, ha?