ARAD. Bacalaureatul de toamnă a continuat, azi , în cele şase centre de examen – la Liceul Pedagogic „D. Ţichindeal”, Colegiul Naţional „V. Goldiş”, Liceul Tehnic „F. Neuman”, Liceul German „A.M. Guttenbrun”, Liceul „M. Veliciu” Chişineu-Criş şi Liceul Teoretic Sebiş – cu proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)
Subiecte după profil
Subiectele au fost împărţite în patru tipuri la Matematică, în funcţie de profil (mate-info, pedagogic, ştiinţele naturii şi tehnologic), în timp ce la Istorie (materie la care au dat absolvenţii de profil umanist, vocaţional-artistic, sportiv, pedagogic şi teologic), toţi au avut de tratat acelaşi subiect.
Cei de la Istorie au dat răspunsuri pe baza a două texte despre Gheorghe Gheorghiu Dej şi Constituţia de la 1948; au rezolvat mai multe cerinţe pe baza un text despre Ştefan cel Mare; şi, în fine, au scris un eseu despre formarea statului român în secolul al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului XX.
La Matematică au fost patru tipuri de subiecte. Şi, în funcţie de profil, candidaţii au avut de rezolvat probleme cu ecuaţii, funcţii, integrale şi matrici, logaritmi, polinoame şi derivate, etc.
O fată a ieşit din examen
În judeţul Arad, pentru proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului s-au înscris 1.306 candidaţi (1.176 la Matematică şi 130 la Istorie). Din totalul celor înscrişi s-au prezentat, azi , la centrele de examen, 1.013 candidaţi (absenţi 224 şi neprezentaţi din motive de echivalare 69).
Examenele au decurs normal în toate cele şase centre, în sensul că nu a fost înregistrate tentative de fraudă (copiere). „Am avut un singur caz, mai special – ne-a informat prof. insp. Mariana Tocaciu, purtător de cuvânt al I.Ş.J. Arad. La centrul Sebiş, unei fetiţe i s-a făcut rău în timpul examenului şi a fost dusă la spital cu Salvarea. Din fericire, din câte am aflat, a scris destul de mult şi a ieşit după timpul obligatoriu cât trebuia să rămână în sală. Şi, ulterior, candidata a dat o declaraţie că vrea să i se evalueze lucrarea după cât a scris până i s-a făcut rău”.
Ultima probă
Mâine este zi liberă, iar vineri, 30 august, este programată ultima probă: examenul scris la Disciplina la alegere. Lucrările candidaţilor, din sesiunea august-septembrie a bacalaureatului 2013, vor fi corectate în două centre de evaluare – la Colegiul Naţional „E.G. Birta” şi Liceul Special „Sf. Maria”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!