„Noi, reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, care reunește organizațiile LAPAR, Federația Națională PRO AGRO, UNCSV și Forumul APPR, anunțăm ample acțiuni de protest în ziua de 7 aprilie 2023, între orele 10 – 15”, se arată într-o informare a protestatarilor. Cum s-a ajuns în această situaţie? „Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, care a perturbat extrem de puternic piața din România. Alianța noastră a făcut numeroase demersuri prin care a atras atenția, de la începutul războiului, asupra unor serioase distorsiuni ale pieței interne a cerealelor și oleaginoaselor: prăbușirea prețurilor interne (care nu mai acoperă nici costurile de producție) și inducerea unor volatilități foarte mari ale acestora, pe fondul volumelor suplimentare de marfă din Ucraina (situație devenită acută mai ales în zonele de graniță); presiunea enormă pe o logistică de transport deja deficitară în România, ceea ce a dus la creșterea de 4 – 5 ori a tarifelor de transport, manipulare, navlu, la penuria de mijloace de transport (camioane, vagoane, barje), la escaladarea tarifelor de asigurare; presiunea pe logistica de stocare, în prezent depozitele din ferme fiind încă pline cu produse agricole autohtone nevalorificate, la doar două luni înainte de noua recoltă, din cauza blocării pieței locale prin importul masiv de cereale și oleaginoase din Ucraina; alocarea infimă, arbitrară și discriminatorie a unor fonduri din rezerva de criză a Uniunii Europene, de mai puțin de 18 procente din suma totală antrenată – când, în fapt, țara noastră a servit drept platformă logistică și a facilitat tranzitul pentru cca 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina”, explică agricultorii.
Trimite articolul
XNu de compensatii este nevoie. Nu va legati de Comisia Europeana, legati-va de Guvernul Romaniei care nu ia hotararea de a interzice total importuruile la produsele agricole care se pot obtine in tara. Din pacate, Guvernul actual este o hartie igienica a UE. Cat despre cei care ne reprezinta la Bruxelles, sunt clar, niste marionete care nu reprezinta nteresele Romaniei.
-
” cei care ne reprezinta la Bruxelles, sunt clar, niste marionete care nu reprezinta interesele Romaniei” Vai cetatene, vrei sa spui ca Falcone nu ne reprezinta. (ironie)
Ce nu pot intelege e inflatia concomitenta la toate produsele agricole. Totul s a scumpit de numa. Daca aia ar face dumping. Adica sa devina totul si mai scump conform protestatarilor!?
Aha. Is produse agricole destinate aparent mai ales africii samd si is deturnate de engrossisti de la noi care fac milioane de euro profit de pe urma lor.
Nici vorba de u.e. care impune si de slugarnicii de politicieni care doar s ar supune. Politicienii nostrii is mana in mana cu angrosistii care le deturneaza
Ma miram ce fel de dunping ar face aia, preturile fiind extrem de mari la produsele agricole peste tot la noi.
Enervati va in primul rand pe coruptii de la noi nu pe u.e., in cazul asta