Cifrele sunt îngrijorătoare, după centralizarea pagubelor provocate în județ de fenomenele meteo. Sute de fermieri au raportat primăriilor pierderi la cereale și alte culturi, după ploile torențiale și grindina căzute în toate zonele județului. Nu mai puțin de 61 de primării din cele 78 au raportat mai departe, la Direcția pentru Agricultură, pagubele înregistrate de către fermieri. Bilanțul provizoriu este trist: 32.732 de hectare de culturi compromise, la care se adaugă zeci de hectare de livezi.
Șeful Direcției pentru Agricultură, Ioan Martin, ne-a declarat că a fost afectată aproape zece la sută din suprafața agricolă a județului. „Cele mai mai pagube sunt la culturile de grâu și porumb. Pe o suprafață de 12.938 de hectare, grâul a fost inundat sau distrus de grindină, conform raportărilor făcute de primării. Echipele noastre sunt încă pe teren și fac evaluări, astfel că s-ar putea constata pagube mai mari la toate culturile”, a precizat Martin.
În unele zone, porumbul a stat în apă și zece zile, iar această cultură a fost compromisă pe 6.585 de hectare.
Situația completă a distrugerilor arată astfel: grâu – 12.938 hectare, porumb – 6.585 ha, rapiță – 4.230 ha, floarea-soarelui – 3.526 ha, orz – 930 ha, triticale – 398 ha, soia – 153 ha, ovăz – 102 ha și alte culturi – 3870 ha.
De asemenea, au fost afectate numeroase livezi. Proprietarul unei livezi de 70 de hectare din Buteni, cu mai multe specii de pomi fructiferi, a raportat că toată producția a fost distrusă de grindină.
Despăgubiri, pe decizii de Guvern
Fermierii speră că statul îi va ajuta să treacă peste acest impas, mai ales că unii au făcut investiții mari și nu vor recupera mai nimic. Prefectura a trimis mai departe situația Ministerului Agriculturii, iar eventualele despăgubiri pot fi acordate în urma unei decizii guvernamentale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!