Agricultura își plătește angajații. Arădenii care au decis să muncească în acest domeniu au avut cele mai mari venituri salariale, fiind remunerați cu câteva sute de lei peste cei din industrie și servicii. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, la nivelul județului Arad salariul net al unui muncitor din sectorul agricol este de 2.333 lei.
Evoluție spectaculoasă
Salariile din agricultură au crescut în mod spectaculos în ultimele 12 luni. Comparativ, în luna aprilie a anului 2016 venitul mediu net al angajaților din agricultură erau de 1.663 lei, în timp ce în acest an salariile au crescut cu 40%. Încă de la începutul acestui an s-a înregistrat o creștere de câteva sute de lei, chiar și în condițiile în care lunile de iarnă sunt cunoscute ca fiind extra-sezon pentru cei care prestează munci agricole. Mai mult, primăvară a adus venituri considerabil mai mari, salariul mediu net ajungând la 2.403 lei.
Chiar dacă și în celelalte domenii de activitate – industrie, construcții, servicii, salariile au crescut, nivelul lor nu a ajuns la cele din agricultură. Dacă până anul trecut arădenii ce lucrează în industrie și construcții aveau cele mai mari venituri, anul acesta ei au fost remunerați cu aproximativ 100 lei mai puțin decât muncitorii agricultură.
În procente
Procentual, în perioada aprilie 2016- aprilie 2017 în medie salariul mediu net al unui arădean din industrie sau construcții a crescut cu 13,8 procente, în timp ce pentru aceeași perioadă creșterea salarială din servicii a fost de 20,8 procente. Cu toate acestea, serviciile sunt în continuare cel mai prost plătit domeniu de activitate, salariul mediu net în luna aprilie a acestui an fiind sub media pe județ – 1.975 lei, față de media de 2.120 lei.
Salariul minim
În prezent, salariul minim brut este de 1.450 lei, ceea ce înseamnă o remunerație netă de 1.065 lei, adică puțin peste 230 euro. Ultima modificare a salariului minim a intrat în vigoare în acest an, în luna februarie, și se aplică pentru angajații cu program complet de lucru de 166 de ore/lună – în medie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!