ARAD. Încă din 2019 au început o serie de reuniuni zonale vizând agricultura și protecția apelor. În acest context a avut loc o ultimă dezbatere cu titlul „Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii și protecția apelor”, fiind implicați factori decizionali din județele Arad și Timiş.
Gazda reuniunii a fost Consiliul Județean Arad, evenimentul fiind organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți (UMP CIPN). Reprezentanții UMP CIPN au oferit reprezentanților primăriilor din cele două judeţe informații concrete despre despre evoluţia proiectului, printre care rezultatele monitorizării investițiilor privind realizarea platformelor comunale pentru colectarea şi depozitarea gunoiului de grajd, cu efecte pozitive în gestionarea integrată a azotului şi reducerea emisiilor de azot la nivel de fermă.
„În contextul provocărilor legate de revizuirea Codului de Bune Practici Agricole, au fost comunicate oportunităţile despre investițiile viitoare pentru UAT-uri și pentru modernizarea fermelor, ca urmare a viitoarelor finanțări disponibile din fondurile Băncii Mondiale. Despre situația calității apelor din zonă au adus informaţii ABA Banat, cu date privind nivelul poluării cu nitrați şi măsurile necesare protecției apelor. În continuare, reprezentantul APIA Arad a prezentat reguli simple pentru evitarea sancțiunilor la plățile APIA și AFIR privind normele de eco-condiționalitate. Au fost reluate şi chestiunile legate de provocările pe care Directiva Nitrați le adresează fermierilor. Între acestea, Help-desk-ul, transferul de informații printr-un sistem de tip rețea și fermierii model ca factori de diseminare a informațiilor, alături de campania de informare publică şi celelalte evenimente ale proiectului”, au transmis organizatorii.
„Această întâlnire este un bun prilej de schimb de idei între producătorii agricoli, reprezentanții administrațiilor locale din zonele rurale și specialiștii în mediu ai ministerului de resort. Ne dorim cu toții o agricultură performantă, dar trebuie să avem în vedere și protejarea mediului, reducerea și prevenirea poluării apelor de suprafață și a pânzei freatice. Protejarea mediului se aseamănă cu sănătatea: prevenția este mult mai ușor de realizat, cu eforturi mai mici, decât un eventual tratament ulterior”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!