Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad a găzduit, marţi seara, vernisajul expoziției de carte rară „Agricultură și Zoocultură”, organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”.
Expoziţia a fost deschisă de prof. director Florin Didilescu, care preciza că instituţia pe care o conduce vine de două ori pe an, în faţa arădenilor, cu astfel de prezentări de carte veche din patrimoniul bibliotecii şi „era clar că trebuie să vină primăvara ca să propunem această temă”.
O analiză mai aplicată asupra exponatelor a făcut, apoi, curatorul Adriana Czibula, bibliotecar – Colecții Speciale, care arăta că este vorba despre „o expoziţie de cărţi vechi dar pe o temă actuală, de maximă importanţă pentru existenţa umană”. Sunt expuse „80 de volume din domeniul agriculturii, volume apărute între anii 1504-1800 în Germania, Franța, Austria, Ungaria și Italia”. O referire amplă i-a dedicat cărţii de secolul al XVIII-lea, „care se remarcă prin varietatea problematicii abordate (înscrisă în curentul iluminist popularizator): manuale, ghiduri de amenajare a unei grădini, a unei livezi, de cultivare a terenurilor cu cereale şi de îmbunătăţire a recoltelor, manuale de creştere a animalelor; dicţionare; calendare populare cu lucrările specifice pentru fiecare lună din an; lucrări de economie agricolă, de rentabilitate a culturii”.
Expoziția va fi deschisă publicului vizitator până în data de 9 aprilie.
Agricultură ecologică
Conţinutul cărţilor merită sondat – spunea Adriana Czibula – pentru că oferă metode, tehnici tradiţionale din alte culturi (germană, anglo.saxonă, franceză) pentru o agricultură ecologică atât de apreciată astăzi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!