Sunt multe terenuri necultivate în Arad, dar în pofida acestui fapt agricultura ţine capul de afiş şi la şomaj în municipiu. Cei mai mulţi şomeri înregistraţi anul trecut în municipiul Arad provin din agricultură, urmaţi de cei din industria prelucrătoare şi construcţii. Mai toţi au între 39 şi 49 de ani.
Datele au fost făcute publice în Raportul privind Starea Economică, Socială şi de Mediu a municipiului Arad pe anul 2011 şi au la bază informaţiile primite de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad.
Muncitori fără trecere
Conform acestora, ocupaţiile cu cel mai mare număr de şomeri sunt muncitor necalificat în agricultură, muncitor necalificat în industria prelucrătoare, vânzător în magazine şi pieţe, constructor şi montator de structuri metalice, muncitor necalificat în construcţia de locuinţe, portar, paznic şi asimilaţi, mecanic, montator şi reparator de maşini agricole şi industriale, muncitor necalificat în servicii publice.
Profesii fără glorie
Dacă la muncitori lucrurile sunt clare (nu prea găseşti de lucru iar când o faci remuneraţia e mică), la şomerii cu studii superioare situaţia stă cam asa: aceştia provin din domeniile economic (economist, exclusiv specialist statistician şi financiar-bancar), marketing (director general/director şi asimilaţi) şi contabilitate.
„Profilul dominant la nivel local al cererii de forţă de muncă pare să fie dat de următoarele domenii: construcţii, industrie textilă şi pielărie, comerţ, electric şi electronic”, se arată în raport.
Rata şomajului
Din acelaşi document mai reiese faptul că, la sfârşitul anului 2011, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Arad a fost de 3,42 %, mai mică cu 1,74 % faţă de cea de la sfârşitul anului 2010, şi cu 3,38 % mai mică faţă de cea înregistrată la sfârşitul anului 2009.
Din punct de vedere al structurii pe grupe de vârstă a şomerilor, pentru anul trecut se observă că grupele de vârstă în care se regăsesc cei mai mulţi şomeri sunt cele de 40-49 ani (29%) şi 30-39 ani (23%), urmate de grupele de vârstă 50-55 ani (15%), peste 55 ani (14%), sub 25 ani(12%) şi 25-29 ani (7%).
Parloaga peste agricultura aradeana
Citiți principiile noastre de moderare aici!