Agricultura scade calitatea apei subterane. Aceasta este una din constatările care pot fi făcute pe baza raportului pe care Agenția de Protecția Mediului Arad l-a prezentat ieri la Prefectură. Din cele 24 de foraje monitorizate în 2011, valoarea concentraţiilor de nitraţi depăşesc limita maximă admisă ( 50 mg/l) în forajele amplasate în interfluvii în apropierea localităţilor sau a zonelor agricole unde se practică o agricultură intensivă.
Exemplele oferite de APM sunt situate în zona localităților Bocsig unde concentrația a ajuns la 53,6 mg/l, la Curtici, unde se înregistrează cea mai mare depășire, până la 68,6 mg/l, și la Şiria, unde s-a înregistrat 53,3 mg/l.
Apa potabilă e nepoluată
În ceea ce privește apa potabilă, nu sunt probleme la nivelul județului. Alimentarea cu apă a populaţiei judeţului este asigurată în majoritate din subteran. Apele de adâncime medie, cantonate în conul aluvionar al Crişului şi al Mureşului constituie principala resursă de apă pentru populaţie. Există 3 captări din ape de suprafaţă pentru alimentarea populaţiei: la Hălmagiu, Căsoaia şi Moneasa, care totalizează un volum de 117,04 mii mc/an.
Sursa de apă pentru municipiul Arad este tot sursa subterană (frontul de captare Nord) cu 92 foraje pe raza localităţilor Arad, Zimandul Nou şi Şimand.
Citiți principiile noastre de moderare aici!