De aproape un an de zile, arădenii diagnosticați cu cataractă se pot opera gratuit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Mai exact, la Compartimentul Oftalmologie al unității medicale. În prezent, 90% din intervențiile realizate în cadrul acestuia sunt operații de cataractă. Intervenția durează aproximativ 30 de minute și se face doar sub anestezie locală.
Pașii
Ce are de făcut o persoană cu suspiciune de cataractă? Ne spun medicii Compartimentului Oftalmologie al Spitalului Județean Arad: „În primul rând, pacientul trebuie să se prezinte la spital pentru o consultație în ambulatoriul integrat. Pentru aceasta, are nevoie de cardul de sănătate și de bilet de trimitere de la medicul de familie, iar programarea se poate face fie direct, fie prin telefon, la numărul 0257-250883. Dacă în urma consultației medicul pune diagnosticul de cataractă si diagnosticele secundare permit, atunci următorul pas ar fi operația. Dacă pacientul dorește să se opereze trebuie să efectueze o keratometrie și o biometrie, în urma căreia i se măsoară valoarea dioptrică a cristalinului artificial. Mai apoi se întocmește o solicitare către Casa de Asigurări de Sănătate pentru acordarea unui dispozitiv medical și anume lentila intraoculară artificială. În urma analizei solicitării, pacientul primește la domiciliu, o decizie de acordare a unei lentile intraoculare standard, decontată integral de Casa de Asigurări de Sănătate. Pacientul se va prezenta cu decizia primită, în cadrul Compartimentului de Oftalmologie, iar medicul va comanda lentila intraoculară. Pacientul poate alege între comandarea unei lentile standard, care este decontată integral sau poate opta pentru una mai scumpă, de calitate superioară, care atunci va fi decontată doar parțial, iar beneficiarul va trebui să suporte diferența. După ce lentila artificială ajunge la pacient, acesta este programat pentru operație, în regim de internare continuă sau de zi, în funcție caz.”
Cataracta se tratează doar prin intervenție chirurgicală.
Simptomele cataractei
Cataracta este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni oftalmologice și se manifestă prin pierderea transparenței cristalinului ceea ce duce la scăderea progresivă a vederii. De obicei apare la persoanele de peste 60 de ani și se manifestă prin vedere în ceață, neclară sau vederea dublă. Un alt semn al cataractei ar fi schimbarea la intervale tot mai scurte de timp a ochelarilor.
Trimite articolul
Xbuna ziua.
pentru operatie de cataracta am inteles ca exista implant cu cartus sau fara cartus.
ce face acest cartus si daca e mai bine sa iau cu cartus sau nu cunteaza.