Ne pretindem membri ai Comunităţii Europene, cu mintea deschisă și pregătiţi pentru a intra în spaţiul Schengen, însă faptele noastre lasă de cele mai multe ori de dorit. Locurile de parcare însemnate cu vizibila culoare albastră, destinate exclusiv maşinilor care transportă persoane cu dizabilităţi, sunt ocupate mai tot timpul. În lipsa unui loc de parcare, şoferii nu ezită să-şi lase maşina pe locul albastru. Nici bunul simţ şi nici măcar frica de amendă, care este destul de mare, nu-i împiedică să blocheze aceste parcări, spre disperarea celor cărora le sunt destinate. Din totalul de 1576 de amenzi aplicate în cursul anului 2011, de Poliţia Locală Arad pentru parcarea neregulamentară, aproximativ 70% sunt aplicate pentru parcarea pe locul albastru. Adică mai bine de 1000 de arădeni, au parcat şi au fost şi prinşi în cele nouă luni pe spaţiul destinat persoanelor cu handicap. Cu certitudine numărul acestora este mai mare, doar că au scăpat de amendă. Civilizaţia trebuie demonstrată nu doar prin calitatea asfaltului ci şi prin calitatea umană a celor care îl calcă.
Locuri mai frecventate
Parcările albastre au fost amplasate în locurile pe care persoanele cu handicap le frecventează mai des. E vorba de cantina socială, de zona pieţelor, Bulevardul sau în preajma instituţiilor publice. Orice îndepartare de ţintă presupune în cazul unei persoane greu deplasabile un efort mai mare şi o serie de probleme suplimentare. Ceea ce oricine poate să facă pentru ei este să le respecte dreptul. Să lase liber locul albastru. Pentru că au două picioare sănătoase, se pot deplasa cu uşurinţă şi pot parcurge infinit mai repede orice distanţă.
A intrat în rutină
Povestea lui L. Demeter din Arad se repetă zilnic. „ Eu sunt nevoit să îmi fac cumpărăturile zilnic. Zi de zi vin la piaţa din faţa Catedralei Vechi iar locurile special destinate persoanelor cu handicap sunt de fiecare dată ocupate. Niciodată nu găsesc un loc liber, asta cu toate că nu sunt transportabil și am un însoțitor cu mine zi de zi. Tot timpul îmi caut un alt loc decât cel prevăzut de lege și mă îndepărtez cu mult de piață”, încheie cu amar Demeter.
Mustraţi pentru dreptul lor
Poveştile acestor persoane cu handicap sunt, unele dintre ele, de-a dreptul revoltătoare. Nu doar că şoferii le ocupă cu nonşalanţă locurile, dar îi şi jignesc pentru că îndrăznesc să le atragă atenţia. „Pe lângă faptul că mulți șoferi parchează intenționat pe aceste locuri de cele mai multe ori ne și iau la rost. Nu odată am întrebat șoferii care erau parcați, de ce ocupă acel loc de parcare dacă nu au handicap, iar răspunsul de fiecare dată l-am primit pe un ton nervos, că nu e treaba mea”. Mai mult de atât „o simplă plimbare atât pe Bulevardul Revoluției, cât și pe alte străzi din municipiu, poate demonstra oricând că aceste locuri de parcare nu sunt respectate. Tot felul de limuzine și mașini de lux, cu burtoși cu ceafă și lanțuri groase la gât, parchează nesthingheriți fără să li se întâmple nimic. Cu ce sunt acești oameni mai presus de litera legii, probabil doar cu banul, din moment ce nu pățesc nimic”, povesteşte S. Valentin din Arad.
Dovadă de respect
Nu mai puțin de 70% din amenzile care se dau zilnic pe reglementarile legale ale HCLM 51/2005, sunt pentru parcare ilegala pe locurile rezervate persoanelor cu handicap. „Este o dovadă de bună cuviință să respecți persoanele cu dificultăți. Este absolut omenește să nu parchezi mașina pe locul de parcare rezervat pentru cei care suferă de handicap neuromotor. Este motiv de bucurie că poți merge, că te poți deplasa, chiar dacă aceasta implică să parchezi mașina la o distanță mai mare de locul unde dorești să ajungi. Asta spre deosebire de cei pentru care locurile de parcare sunt colorate cu albastru sau însemnate cu semnul «loc pentru persoane cu handicap»”, a declarat Viorica Graur, director executiv al Poliției Locale Arad.
Ocupi locul, ia și handicapul
Probabil, singurul mesaj ce poate fi transmis care să ajungă și la urechea șoferilor care parchează pe aceste locuri special amenajate ar suna cam așa, „Ne-ai luat locul de parcare, ia-ne atunci și handicapul”. Să vedem cum vă descurcaţi.
„Este o dovadă de bună cuviință să respecți persoanele cu dificultăți”, VIORICA GRAUR
Plopul – barieră in parcarea blocului
Start la parcarea cu plată de la Sindicate
Citiți principiile noastre de moderare aici!