Biroul Electoral Central a emis o hotărâre prin care a clarificat condițiile în care se utilizează urna specială. Astfel, cererile persoanelor netransportabile din cauză de boală sau invaliditate se depun la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare, însoțite de copii ale actelor care dovedesc starea de sănătate sau invaliditate. „Cererile se pot depune de către orice persoană, inclusiv în orice zi a votării, cu suficient timp înainte de încheierea votării. Reamintim că urna specială trebuie să se afle în secția de votare la ora încheierii votării, respectiv ora 21”, spun reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.
În spitale și cămine
Alegătorii care sunt internați într-o unitate sanitară, cămin pentru persoane vârstnice sau alte asemenea așezăminte pot vota prin intermediul urnei speciale din cadrul celei mai apropiate secții de votare. „Dacă sunt mai mult de 200 de persoane, cererile se pot depune la mai multe secții de votare, stabilite prin hotărâre a biroului electoral de circumscripție”, mai spune MAI.
Și în cazul persoanelor deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau care execută o pedeapsă privativă de libertate se va folosi urna specială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!