Sunteţi în litigii cu banca? Vi se pare că plătiţi mai mult decât ar trebui? Clauzele sau comisioanele au fost modificate unilateral de către banca de la care aţi luat credit? Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile astea, singura rezolvare nu mai e doar instanţa de judecată. Zeci de arădeni au reuşit să scape de sume importante pe care le datorau băncilor în urma unor concilieri sau arbitraje duse prin Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar.
Acest centru este o entitate juridică autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, de interes public, înființată în baza Ordonanței Guvernului nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți.
Documentarea acestui material am început-o după ce, la nivel naţional, a fost anunţat un record bătut de CSALB: ştergerea unei datorii de 300.000 de lei şi a unei alte datorii de 52.000 de franci elveţieni de către băncile care au acordat credite unor persoane fizice. „În cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar au fost rezolvate cele mai importante cazuri, din punct de vedere valoric, din istoria concilierii dintre consumatori și bănci, în România. Un consumator din București a obținut ștergerea unei datorii de 298.000 de lei (aproximativ 62.000 Euro) în urma negocierii cu banca, intermediată de CSALB. În acest caz, banca a acceptat ștergerea întregii datorii pe care consumatorul o mai avea de achitat. Același lucru s-a întâmplat și într-un alt caz social, din Oradea, pentru care aceeași bancă a șters suma de 51.930 franci elveţieni”, au anunţat reprezentanţii Centrului. Mergând pe acelaşi fir, am încercat să aflăm câţi arădeni au beneficiat de ajutorul celor de la CSALB. Şi am primit şi un răspuns: 42 de persoane.
Chiar dacă vorbim despre câteva zeci de arădeni care au reuşit să îşi reducă creditele sau chiar să scape de ele, cei de la CSALB spun că numărul locuitorilor din judeţul nostru care au apelat la concilierea cu băncile este destul de mic. „În anii 2018 şi 2019 au existat doar 42 de cereri ale consumatorilor din judeţul Arad transmise CSALB. Numărul este destul de scăzut (Aradul este printre ultimele zece judeţe din România din punct de vedere al numărului de cereri transmise către CSALB)”, ne-a transmis Cătălin Bălan, specialist PR al CSALB. Şi, pentru ca centrul să fie mai cunoscut în judeţul nostru, ni s-a promis că vom fi vizitaţi de o caravană care să le prezinte arădenilor activitatea de conciliere. „Pentru a creşte gradul de informare despre activitatea şi beneficiile CSALB pentru consumatorii din judeţul Arad, anul acesta vom ajunge cu Caravana CSALB şi în Arad”, ne-a mai spus Cătălin Bălan.
Şi cifrele
Dar să revenim la cei 42 de arădeni care au solicitat ajutorul acestui centru de conciliere. Potrivit CSALB, au fost identificate mai multe soluţii în urma discuţiilor dintre arădenii datori şi băncile comerciale, mediate de CSALB. În urma acestor discuţii, au fost eliminate costuri de 7.100 de euro (au fost reduse comisioanele şi dobânzile cerute de bancă), a fost remisă o datorie de 10.200 de lei (practic, datoria a fost ştearsă în integralitate), a fost remisă o altă datorie de 3.300 de lei (tot o ştergere totală a datoriei), iar într-unul dintre cazuri banca a restituit clientului 515 lei. Un alt credit a fost diminuat cu 4.800 de lei, iar în câteva cazuri s-au semnat angajamente de plată cu reeşalonări sau angajamente de plată şi anularea comisioanelor de acordare. Practic, câteva zeci de arădeni au reuşit să îşi uşureze relaţia cu banca prin intermediul celor de la centrul de conciliere.
Ce este CSALB?
CSALB este o instituție înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri, pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) prin aplicația online aflată pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere, este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 21 de conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!