Au venit facturile la căldură pe luna noiembrie. Sunt primele din acest an care conţin şi ajutorul de căldură oferit de stat şi cel local, dat de Primăria Arad pentru cei care sunt racordaţi la reţeaua de termoficare a oraşului, la CET Hidrocarburi. Surpriza pentru unii a fost că nu au fost incluşi în categoria celor vulnerabili sau că au luat mai puţini bani decât se aşteptau şi îşi făcuseră calculele.
Explicaţii pentru supărare
Pentru cei care nu s-au regăsit sau nu se vor regăsi pe listele vulnerabilităţii pot fi cel puţin două explicaţii. S-ar putea ca persoana sau persoanele în cauză să nu îndeplinească criteriile destul de stufoase cerute de lege, caz în care dosarul a fost refuzat, sau s-ar putea ca datele existente în baza de date a Finanţelor municipale să nu fi fost actualizate. Pentru cea de a doua situaţie, mai există o şansă. Dacă cei în cauză aduc dovezile că şi-au radiat maşina sau, spre exemplu, că a doua proprietate nu e o casă, ci un garaj, există şansa să primească ajutorul cuvenit, chiar retroactiv.
Calcule şi facturi
Sumele primite ca şi ajutor de căldură diferă de la o situaţie la alta, de la un caz la altul. Nu sunt foarte mari şi nici una nu poate depăşi valoarea maximă admisă de lege. Pentru că există o valoare maximă, despre care nu s-a vorbit prea mult, a cărei formulă de calcul este stipulată în OUG 70/2011.
Această valoare maximă se calculează în fiecare din lunile de iarnă şi diferă, în primul rând, de zona în care este încadrat oraşul (Aradul este trecut la zona caldă a ţării) şi de numărul de camere al apartamentului. Formula de calcul nu e foarte complicată, dar ceea ce este important este că suma pe care cel considerat vulnerabil o primeşte sub formă de ajutor pentru plata căldurii nu poate depăşi această valoare maximă stabilită prin alt act decât cel votat de aleşii locali.
Diferenţa pleacă
Teoretic şi chiar practic, potrivit reprezentanţilor CET, există situaţii în care apare o diferenţă între cât ar trebui să primească arădenii, după calculele făcute pe baza tabelelor de la Primărie, şi cât vor lua efectiv. S-ar putea, spre exemplu, ca după efectuarea calculelor pentru fiecare situaţie în parte (se iau în considerare procentele pe care le-au stabilit cei de la DDAC, consumul de căldură pe apartament dat de administrator şi preţul gigacaloriei), suma să fie ceva mai mare decât valoarea maximă permisă de lege şi, atunci, se mai taie. Nimeni nu va lua mai mult decât îl lasă legea.
Vestea vine şi prin poştă
Fiecare din cei care şi-au depus dosarul vor primi în poştă o înştiinţare prin care li se aduce la cunoştinţă dacă au primit sau nu ajutor pentru căldură şi care este cuantumul acestuia. Scrisoarea va veni în fiecare lună pentru că valoarea maximă se schimbă de la o lună la alta. Toate cele 8.000 de scrisori sunt trimise de la acelaşi birou al Direcţiei de Asistenţă Comunitară, care va mai munci încă multe, multe ore pentru aceste calcule. Şi tot aici vin şi cei care au nelămuriri, pentru a-şi depune plângerile. Dar şi cei peste 1.000 de arădeni cu cereri pentru luna decembrie.
Start la ajutorul pentru incalzire
Risca sa piarda ajutorul social
Citiți principiile noastre de moderare aici!