În 2019, licitația pentru reabilitarea Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” a fost câștigată de o asociere formată din companiile Vesa Construzioni (lider) și Research Consorzio Stabile (asociat). Lucrările realizate la clădirea-monument istoric au pornit o adevărată telenovelă, cu sesizări către Ministerul Culturii pentru nerespectarea statutului de monument istoric, cu termene de finalizare nerespectate și cu „urecheri” ale constructorului din partea autorităților locale și chiar din partea ministrului dezvoltării.
Acum, Primăria Municipiului Arad a lansat o nouă procedură în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, pentru „Reabilitare clădire Colegiul National Elena Ghiba Birta Arad- Lucrări suplimentare în continuare”. Contractul inițial, încheiat cu cele două firme italiene, avea o valoare de peste 11 milioane de lei. Acum, lucrările suplimentare vor mai costa municipalitatea încă 3 milioane de lei.
Lucrări suplimentare
Conform descrierii, lucrările suplimentare vor consta în „Cămășuire pereți interiori prin torcretare; Montare de buiandrugi metalici; Desfacere și refacere terasă Corp B; Închidere goluri Corp B; Consolidări locale Corp A și B; Desfacere tâmplărie Corp B; Tratarea rostului de construcție Corp A; Lucrări la acoperiș Corp A (șarpantă și învelitoare); Finisaje interioare Corp B (tencuieli, glet, pardoseli parchet și gresie etc); Izolare termică fațade Corp B; Instalații electrice de iluminat și prize; Instalație paratrăsnet și legare la pamânt; Instalații termice și sanitare (inclusiv montaj); Instalații interioare de hidranți; Canalizare menajeră și pluviale; Instalații ventilație și instalații ventilații grupuri sanitare; Instalație interioară IT (Curenți slabi)”. Pentru toate aceste lucrări, primăria a alocat un buget de 3.018.383 lei fără TVA. Caietul de sarcini al procedurii de achiziție arată că „finanțarea lucrărilor suplimentare este asigurată prin fonduri PNDL”, la fel ca întregul proiect de reabilitare.
Aceste lucrări în plus sunt necesare „ca urmare a cerințelor Avizului ISU și a desfacerii vechilor finisaje”, se arată în caietul de sarcini, fiind astfel nevoie de lucrări suplimentare atât pe partea de construcții de rezistență, cât și pe partea de instalații precum hidranți, detecție incendiu, rețea interioară de internet.
Termene depășite
Contractul inițial, încheiat cu asocierea de firme menționată mai sus, semnat în august 2019, avea ca termen de execuție o perioadă de 24 de luni. Desigur, acesta nu a fost respectat, iar planul inițial de a-i readuce pe elevii de la Ghiba „acasă” la începutul anului școlar 2021-2022 a rămas doar un vis. Anul școlar este la jumătate, iar municipalitatea a prelungit contractul de închiriere a clădirii Universității de Vest „Vasile Goldiș”, de pe strada Eminescu, până la finalul lunii septembrie 2022. Doar că, cel mai probabil, nici până la acea dată, lucrările de la „Ghiba Birta” nu vor fi finalizate. Pentru lucrările suplimentare, firma care va câștiga procedura de achiziție, va avea „4 luni calendaristice” de la „emiterea ordinului de începere” pentru a realiza lucrările.
Penalizări „conform contractului”
Am solicitat reprezentanților Primăriei Municipiului Arad să ne transmită care este stadiul lucrărilor la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”. Acesta a fost răspunsul:
„Reabilitarea clădirii Colegiului Național Elena Ghiba Birta Arad continuă. În această perioadă se execută lucrări atât la interior, cât și la nivelul acoperișului, a cărui invelitoare se schimbă chiar zilele acestea. La interior se realizează instalațiile electrice și sanitare și se lucrează la planșeele de beton intermediare. La fiecare situație de lucrări se aplică penalizări, conform contractului, pentru depășirea termenului de execuție. Estimăm că lucrările se vor încheia în această toamnă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!