Sântana. Peste 600 de persoane au protestat în oraşul Sântana, aflat în perimetrul EX 6 Curtici, în care localnicii susţin că vor începe prospecţiuni. Protestul a început la sala de sport, cu o întâlnire cu localnicii cărora li s-a explicat ce pericole există prin exploatarea gazelor de şist, şi a continuat cu un marş de protest prin centrul oraşului, până la primărie.
Printre participanţi s-a aflat şi fostul ministru al agriculturii Valeriu Tabără care s-a declarat împotriva explorărării gazelor de șișt și chiar a celor convenționale în anumite zone ale țării. „Societatea civilă are în această problemă un punct de vedere solid iar autoritățile statului trebuie să țină cont de el. Sunt zone ale țării, cum e și aceasta din vestul țării, care nu trebuie să facă obiectul explorării unei resurse clasice, indiferent despre care ar fi vorba. Ar trebui să fi declarate zone închise pentru orice fel de prospecțiuni. La fel ca și zonele cu potențial turistic” a punctat Valeriu Tabără, fostul ministru al agriculturii.
„Se caută gaze de șișt”
Conform directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, anul trecut, când au apărut discuţiile referitoare la începerea explorărilor, ingineri din partea companiei i-au spus de mai multe ori, chiar cu martori, că se caută gaze de şist, aşa că localnicii sunt hotărâţi să îşi aprere terenurile cu orice preţ şi susţin că nu îi vor lăsa pe reprezentanţii companiei să intre pe pământurile lor. Până în acest moment, anul acesta, au mai avut loc proteste în alte 2 localităţi, Curtici şi Macea. Următorul protest va avea loc duminica viitoare la Şimand, iar peste câteva săptămâni este programat un protest de mare amploare în municipiul Arad.
Operațiuni de măsurare
Compania Panfora Oil & Gas, filiala grupului MOL a anunţat că va începe operaţiuni de măsurare de suprafaţă în zona Curtici pentru a identifica resurse convenţionale de hidrocarburi, cum ar fi ţiţei şi gaze naturale în formaţiuni de roci convenţionale. Operaţiunile de măsurare de suprafaţă vor dura circa 6-7 luni şi cuprind o suprafţă de 561 kilometri pătraţi.
Şi anul trecut, când au apărut primele informaţii că în zonă se vor căuta gaze de şist, în judeţul Arad au avut loc mai multe proteste.
CITESTE SI:
Semnaturi impotriva gazelor de sist
Citiți principiile noastre de moderare aici!