Moartea pândeşte la fiecare colţ în Spitalul Clinic Judetean Arad. Potrivit unor angajaţi din sistem, la secţia de terapie intensivă coronariană mor zilnic trei sau patru oameni deoarece nu au posibilitatea de a urma un tratament. Sub anonimat, cadrele medicale de la cardiologie spun că situaţia a ajuns să fie dramatică.
„Nu mai avem nici măcar medicamente de bază, cele mai ieftine şi mai simple. Lunar, fiecare angajat, medic sau asistent de pe secţie, pune câte 30-40 de lei pentru a achiziţiona un minimum necesar de medicamente, dar acestea nu ţin mai mult de câteva zile. Am ajuns în situaţia în care oamenii mor cu zile pe paturile spitalului din cauza lipsei de tratament”, spune unul dintre angajaţi.
În schimb, conducerea spitalului continuă să susţină că nicăieri în Spitalul Judeţean nu există probleme, că totul e bine, bolnavii sunt fericiţi şi îngrijiţi. Declaraţiile nu schimbă, însă, cu nimic realitatea din saloanele sumbre ale unităţii medicale. „În momentul în care pacienţii nu au bani să îşi procure tratamentul necesar, în special cei cu boli cardiace, există o mare posibilitate ca ei să moară. Am avut nenumărate cazuri de persoane care au decedat în secţia de cardiologie din cauza lipsei tratamentului”, povestesc sursele noastre. Morga spitalului, plină, pare a susţine afirmaţiile surselor.
„Toate aceste declaraţii sunt total false. Nu ni s-a semnalat nicio problemă pe niciuna dintre secţiile spitalului. Avem medicamentele necesare şi niciun pacient nu a fost pus în imposibilitatea de a-şi lua tratamentul”, susţine, cu tărie, Mirandolina Prisca, directorul medical al unităţii.
Optimismul de la nivelul conducerii spitalului pare infirmat de faptul că nu există nici măcar materia primă pentru recoltarea probelor pentru analize. O mamă internată la Pediatrie II susţine că a stat timp de două zile în spital fără a şti boala de care suferă copilul ei. „Am stat internaţi fără să ştiu exact de ce. Medicul de pe secţie mi-a spus că nu au ace şi eprubete pentru recoltarea probelor în ideea analizării lor. Am căutat să cumpăr, dar ace pentru analize nu se găsesc nici în farmacii. În schimb, am fost nevoită să cumpăr tot tratamentul necesar, deoarece în spital, în afară de perfuzii, nu mai sunt medicamente. Sau cel puţin aşa mi-au spus doctorii”, şi-a spus „of”-ul mama internată.
Probleme şi la Urgenţe?
Dacă până acum Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a fost ferită de astfel de probleme, criza pare să pună stăpânire şi pe această secţie. Surse din cadrul spitalului susţin că anumite medicamente încep să lipsească şi de pe sertarele UPU. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât Aradul este un judeţ de graniţă, iar Judeţeanul este unul dintre cele mai solicitate spitale din ţară.
JA-A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!