ARAD. Nu mai e glumă. Adevăratul război între consilierii Puterii şi cei ai Opoziţiei din CLM se poartă pe patrimoniul Aradului. În voturi. Pentru că doar în chestiunea patrimoniului Opoziţia îşi poate face auzită vocea, aici fiind nevoie de 16 voturi. Pe care Puterea nu le poate aduna de una singură.
Voturile pe patrimoniu au lovit până acum direct, fără urmă de regret şi cu forţă, în bugetul firmelor chiriaşe la Primărie. Peste 200. S-a revenit asupra acestor voturi ieri, în CLM, după şapte luni, pentru a scoate firmele din situaţia ingrată în care au fost puse (să plătească taxe cu, uneori, 20% mai mari decât până acum). Dar scandalul nu s-a oprit după acest vot: alte bunuri din viitorul patrimoniu al Primăriei Arad au fost refuzate de această dată de la vot. Războiul declaraţiilor pe temă a ţinut capul de afiş al şedinţei de consiliu de ieri, intervenţiile cele mai lungi aparţinându-i desigur primarului Falcă. Au încercat să-i facă faţă cu atacuri consilierii PC, Lia Ardelean, dar mai ales Gheorghe Ghilinţă. Dacă la vorbe, e evident, edilul a câştigat bătălia, la vot dorinţa aleşilor USL s-a dovedit a fi cea care a dictat votul final: fără Pădurice în patrimoniul oraşului şi fără alte investiţii. Care sunt urmările? Radicale, dar diferite pentru fiecare dintre părţi.
Faptele bune ale aleșilor (Opoziției – a ținut să indice primarul) au durat doar câteva zeci de minute. Pe ordinea de zi a ședinței CLM de marți a fost reintrodus un proiect care a fost motiv de dispute și scandal timp de luni bune: reevaluarea patrimoniului Municipiului, un proiect refuzat de două ori la vot de aleșii USL pentru că printre bunurile din patrimoniul se găseau și băncile de opt mii de euro de pe Mețianu.
Voturile negative au adus acuze legate de chemări în judecată ale celor care au fost împotrivă, dar în cele din urmă singurele care au avut de plătit au fost firmele chiriașe la Primăria Arad.
S-a revenit ieri la sentimente mai bune față de firmele cu pricina, iar faptul nu avea cum să treacă nepunctat în CLM. Falcă a propus reintroducerea proiectului pe ordinea de zi, menționând faptul că USL a revenit asupra votului pentru că acesta a afectat firmele și că USL și-a dat seama de greșeală. S-a supus apoi la vot reevaluarea patrimoniului iar proiectul a adunat 20 de voturi pentru și unul împotrivă. Cel a lui Ghilință.
Motivația votului, dată de consilier – „Am cerut explicații cu privire la această reevaluarea încă de atunci și încă nu am primit răspuns” – a adus cu sine nemulțumirea primarului. Pe când părțile păreau că și-au spus tot pe subiectul patrimoniu (au fost chiar declarații legate de respectul față de colegii din aceeași uniune), iar ședința părea a continua cu simple ridicări de mâini, alt război s-a pornit și mai în forță. Și tot pe patrimoniu. Pe proiectul privind actualizarea inventarului public.
A căzut la vot
Fără intervenții, proiectul a fost supus votului. 7 voturi „împotrivă” și acest patrimoniu nu a trecut nici el de CLM. Avea nevoie de 16 voturi „pentru” și a adunat doar 13. Motiv suficient pentru primar să arunce cu anateme asupra Opoziției, care nu a votat ca o sumedenie de investiții să intre în patrimoniu.
Falcă a plasat responsabilitatea investițiilor neacceptate în patrimoniu în barca celor care le-au refuzat și a amintit tuturor ce au refuzat cei de la USL: blocurile de pe Tarafului, investițiile din Centrul Vechi, reabilitarea Podului Traian, reamenajarea Parcului Pădurice, un bust al primarului Gyula, sala de sport de pe Voinicilor. Și nu s-a oprit aici edilul, ci a subliniat că investițiile de genul blocurilor de pe Tarafului nu vor putea fi asigurate, iar la incendii, precum cel de acum o lună, nimeni nu va mai putea plăti pagubele. Tușa finală a reprezentat-o pentru edil faptul că aceste investiții au fost vizate, supravegheate și acceptate de Uniunea Europeană. Falcă le-a spus consilierilor USL că nu au dreptul să refuze astfel de investiții pentru că nu sunt mai calificați decât cei din UE.
Doar fără Pădurice
Nici o vorbă de-a primarului și nici o urecheală venită de aici nu i-a înduplecat pe aleșii USL, deși Falcă aproape că le-a garantat că se vor întoarce cu votul în CLM, așa cum au făcut cu reevaluarea patrimoniului, când problemele vor începe să apără.
Ghilință și Ardelean au indicat faptul că ar fi fost de acord cu votarea patrimoniului dacă s-ar fi procedat doar la scoaterea din proiect a investiției de la Pădurice (o investiție cu suspicinui) și cuprinderea acesteia într-un proiect separat. Dar propunerea Opoziției, care ar fi adus și voturile pentru celelalte investiții, făcută în comisii, nu a fost băgată în seamă defel, cu toate că Ghilință a avut rugămintea „să avem și noi dreptul la nelămuriri și să încercăm să le lămurim, totuși”.
Final cu acuze
„Aș vrea să ajuneți să realizați măcar 10% din ce ați refuzat astăzi”, a fost concluzia edilului, după ce Lia Ardelean a considerat discursul edilului unul de tip „șantaj” și unul în care se prezintă doar ce vrea primarul, indicând totodată faptul că parte din lucrările care nu au intrat în patrimoniu ar putea avea probleme doar pentru că au fost prost executate.
Vin pancartele
Finalul i-a aparținut însă consilierului Geanina Pistru, care i-a bombardat pe colegii USL din CLM cu informația că se vor pune pancarte la obiectivele care nu au intrat în patrimoniu pentru ca cetățenii să știe că nu s-a făcut curat acolo și nu s-a adunat gunoiul pentru că Opoziția a refuzat să preia acele obiective.
adriana.barbu@informmedia.ro
CITESTE SI:
Patrimoniul construit, materie optionala
Citiți principiile noastre de moderare aici!