Bugetarii sunt „loviţi” din toate părţile. Pe lângă Legea Unică a Salarizării care a dus, pe alocuri, la diminuarea salariilor, a venit rândul unei alte lovituri „sub centură”. Curtea de Conturi a decis, în urma mai multor controale că anumite sporuri primite de către funcţionari sunt ilegale, imputându-le acestora sumele primite pe respectivele prevederi.
Practic, funcţionarii din administraţiile locale, primării şi Consiliu Judeţean, au salarii mai mici cu până la 30 de procente pentru că au încasat sporuri de: îmbrăcăminte, revenire din concediu şi alte, declarate ilegale de Curtea de Conturi. Gabor Tudor, liderul sindicatului SED LEX Arad, ne-a explicat că: „Asupra deciziei Curţii de Conturi planează un mare semn de întrebare: în ce condiţii s-a decis ca anumite drepturi salariale dobândite printr-un contract colectiv să fie nu doar eliminate ci şi recuperate de la anagajaţi. În Finanţele arădene nu s-au înregistrat astfel de nereguli, însă în administraţii se pare că există foarte multe cazuri”.
Controalele Curţii de Conturi pot aduce diminuări seminificative pe termen lung al salariilor bugetarilor, dat fiind faptul că în funcţie de banii pe care îi rulează o instituţie Curtea de Conturi decide care e intervalul pentru control. Astfel că după doi-trei ani în care au beneficiat de anumite drepturi, funcţionarii se pot trezi cu sporurile tăiate şi cu salariile aproape înjumătăţite.
ARAD. Situaţia e dificilă la Primăria Arad, chiar dacă de ani buni angajaţii de aici au uitat ce sunt acelea sporuri şi au gustat rareori din prime odată cu venirea la vârful instituţiei a primarului Gheorghe Falcă. Totuşi, acum, 430 de angajaţi ai instituţiei sunt obligaţi prin sentinţă să dea înapoi… 2,1 milioane lei pentru sporul de dispozitiv refuzat de justiţie. Suma e spectaculoasă în condiţiile în care angajaţii au cerut şi au primit, în primă instanţă, retroactiv, sporurile pentru trei ani. Numai că o altă hotărâre judecătorească a casat prima decizie, pe motiv că s-a dat o singură sentinţă pentru toţi angajaţii, fie ei personal contractual, fie funcţionari publici. Acum, toţi salariaţii vizaţi sunt obligaţi să plătească în rate banii ridicaţi pentru acest spor. Cum sumele sunt mari pentru salariaţii Primăriei, aceştia dau înapoi instituţiei, pe lună, 25% din salariu şi o vor face pe următorii trei ani.
Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, susţine că angajaţii Primăriei nu au rămas fără nici un alt spor sau primă, pentru că.. nu le-au avut.
Recuperare suspendată
Recuperarea sumelor primite de salariaţii Consiliului Judeţean, deşi a început la un moment dat, în cursul anului trecut, prin reţinerea unei treimi din salariu, a fost stopată, în urma atacării în instanţă a legalităţii deciziei Curţii de Conturi prin care se dispune recuperarea sumelor de care au beneficiat salariaţii CJA. E vorba despre sumele acordate cu titlul de indemnizaţie de igienă şi sănătate, respectiv, sumă de reprezentare, în total, 1.141.331 lei. Totodată, salariaţii CJA au câştigat în intanţă banii prevăzuţi în Statutul funcţionarului public: suplimentul postului şi suplimentul treptei de salarizare. Instanţa a recunoscut drepturile cuvenite funcţionarilor, însă nu a stabilit procentul acestor sume.
JA -A.B.D.; S.B.; A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!