Aleşii municipali sunt chemaţi vineri să aprobe preluarea de către CLM Arad a managementului Spitalului Clinic Municipal Arad. Nu oricum însă ci „condiţionat de respectarea prevederilor legale în vigoare”. Termenul limită de preluare stabilit pe lege este 10 iulie, aşa că Primăria mai are doar o zi ca să facă aşa cum cere Guvernul. Nimic nelalocul lui până aici, dacă nu menţionăm faptul că în raportul de specialitate care însoţeşte acest proiect concluzia este cu totul alta: amânarea preluării unităţii spitaliceşti până la lămurirea zecilor de problemele identificate acolo.
Rămâne de văzut, în această situaţie extrem de alambicată, ce vor decide aleşii: se vor lua după proiectul ce va sta pe masa lor vineri, la ora 14.00 sau vor pleca urechea la specialiştii care îi sfătuiesc să amâne preluarea. Din câte se pare, Guvernul este cel care nu acceptă amânarea, aşa că e posibil ca spitalul să fie preluat cu tot cu problemele sale.
Neajunsurile au fost descoperite de Municipalitate la finele lui iunie, când la nivelul Primăriei a fost constituită comisia cu atribuţii generale de preluare a Spitalului Clinic Municipal Arad, care urma să analizeze structurile personalului spitalului, prevederile bugetare la capitolul de venituri şi cheltuieli, drepturile şi obligaţiile financiare, documentele aparţinând Spitalului Clinic Municipal Arad etc.). A început apoi inventarierea bunurilor spitalului iar, pe 6 iulie, membrii comisiei au prezentat rezultatele verificărilor şi, potrivit proiectului, datorită neregulilor constatate, s-a solicitat prezentarea în scris a tuturor informărilor până în data de 7 iulie.
În urma centralizării tuturor datelor, mai multe aspecte au lăsat de dorit: printre acestea faptul că lipsesc peste şase milioane de lei, bani necesari acoperirii cheltuielilor de personal până la finele lui decembrie 2010 („insuficienţa prevederilor bugetare pentru perioada iulie-decembrie 2010, în vederea acoperirii cheltuielilor de personal”). Spitalul mai are în buget doar 7.445.000 lei.
Mai lipsesc şi cheltuielile de întreţinere şi funcţionare (plăţi restante şi angajamente legale de plătit). În atare condiţii, Primăria Arad a solicitat în scris situaţia angajamentelor legale, a obligaţiilor înregistrate peste termenul de scadenţă, a penalităţilor pentru neplata obligaţiilor la data de 30.06.2010.
Alte probleme
Un număr mare de mijloace fixe nu au putut fi identificate pe listele de inventar întrucât nu aveau inscripţionat numărul de inventar, iar unele numere de inventar trecute pe mijloacele fixe nu corespundeau în toate situaţiile cu numerele din listele de inventar. Încă o problemă descoperită de comisie face referire la bunuri înregistrate în inventar “cu o valoare nejustificat de mare (de exemplu, un dulap simplu în valoare de 1.600.000 lei!).
De parcă problemele de mai sus nu ar fi fost suficiente, în privinţa salarizării au fost identificate altele: problema sporurilor acordate pentru care nu există decizia managerului/comitetului director pentru stabilirea categoriilor de personal beneficiare a locurilor de muncă pentru care se acordă şi a cuantumului acestor sporuri etc.
Noua întrunire de lucru, de pe 7 iulie, care a avut ca scop clarificarea problemelor de personal şi a celor de salarizare nu a dat nici ea roade. „Întrucât nu s-a reuşit clarificarea tuturor acestor aspecte au fost solicitate în scris şi alte documente justificative”, se arată în actele proiectului, acolo unde se indică şi faptul că „în lipsa înscrisurilor doveditoare care să probeze existenţa temeiului legal al reîncadrărilor dispuse în baza Legii 330/2010, personalul de specialitate al Primăriei Municipiului Arad nu îşi asumă răspunderea pentru semnarea declaraţiei la care se face referire în Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.910/2010, la art. 4 alin. (2): “Personalul Spitalului Clinic Municipal Arad este personal contractual şi este salarizat potrivit prevederilor legale în vigoare privind salarizarea personalului din sectorul bugetar”.
Varianta specialiştilor
Tot aici se mai arată că „se impune continuarea verificărilor înscrisurilor privind “soldul de salarizare în regim clinic a personalului spitalului, direct la sediul Spitalului Clinic Municipal, precum şi la sediul Universitatii de Vest Vasile Goldis Arad, pentru documentarea completă a procedurii de remunerare a cadrelor didactice care îşi desfăşoară activitatea şi în cadrul Spitalului Clinic Municipal Arad”.
Ca de final, în referatul de specialitate se propune, în faţa tururor acestor situaţii, „amânarea preluării Spitalului Clinic Municipal Arad până la clarificarea tuturor aspectelor care împiedică în prezent transferul managementului acestei unităţi”.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!