Dacă aveai un ştiubei, o coşniţă împletită din nuiele, din curpene, din pipirig, din paie sau mai ştiu eu din ce materiale, reuşeai să pui un pumn de albine, un roi, în aceste adăposturi simple, aveai miere îndestulătoare pentru toată familia un an de zile. Pe gang, într-o colnă sau sub acoperiş simplu din paie, puteai creşte mai multe familii de albine. Roii nu se vindeau, se ofereau vecinilor şi prietenilor, slavă Domnului, aveau albinele de unde să culeagă nectarul dulce.
Holdele semănate cu porumb, aveau intercalate fasole şi dovleac; în jurul holdelor creşteau bogăţii de tulpini de floarea-soarelui, apoi apăreau loturi învrâstate cu feluri de trifoliene, astfel că minunatele vietăţi aveau de cules din primăvară până-n toamnă, miriştile, completând, uneori, necesarul de cules.
Azi, se observă o oarecare revenire la vechea preocupare a românului de a avea pe lângă gospodăria sa o familie de albine. Nu aş vrea să spun în exclusivitate că această revenire se datorează ideii de a primi subvenţii din partea UE. Dacă e aşa, atunci vom asista la reveniri şi la decăderi frecvente, pentru că a creşte albine nu i se potriveşte oricui; trebuie să fii un împătimit al creşterii albinelor şi să o iei încetul cu încetul, altfel, întregul câştig îl vei pierde fără rost. Apar astfel stupine populate în pripă, şi vor dispărea tot aşa de repede precum s-au înjghebat.
Mă bucură faptul că un număr tot mai mare de tineri ţintesc spre această preocupare nobilă, ei trebuie antrenaţi şi dirijaţi, pentru că lăcomia şi îndepărtarea de realitate nu sunt bune deloc.
Statistic privind, în satele din zona apropiată localităţii Beliu, situaţia este destul de bună în privinţa stupăritului. Împreună cu localităţile Hăşmaş, Groşeni şi Archiş, numărul familiilor de albine totalizează un număr de trei sute de albine în grija a peste 15 apicultori.
Zona oferă toate facilităţile creşterii unui număr mare de albine, oamenii moştenind de la strămoşi darul acestei preocupări nobile. Înspre Hăşmaş, şi în împrejurimi, sunt oferite şi frumuseţi deosebite cu sate străbătute de văi răcoroase şi locuri înalte înspre Groşeni, culminând cu munţii Codru Moma, cu vârful Pleşu, înalt de peste 1100 de metri.
Mierea, ceara, propolisul, polenul, produse apicole deosebite, oferă sănătate deplină consumatorilor prin calităţile lor extraordinare; astfel, produsele apicole sunt solicitate tot mai mult, pe măsura cunoaşterii calităţii lor în menţinerea sănătăţii oamenilor prin diversificarea hranei.
Dorim succes deplin tuturor celor care doresc să practice această nobilă îndeletnicire.
GHEORGHE JULA,
LOC. BELIU, NR. 79
Citiți principiile noastre de moderare aici!