Creşterea albinelor a devenit o adevărată provocare în ultimii ani, din cauza agiculturii intensive, care foloseşte multe pesticide. Apicultorii arădeni se plâng de ani buni că le mor albinele, însă acum atrag atenţia că s-a ajuns ca o treime din populaţiile de “lucrătoare” să fie decimate an de an.
Vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Arad, Ovidiu Hatcu, ne-a declarat că România, Bulgaria și Ungaria sunt, în continuare, singurele țări UE care au derogare pentru folosirea pesticidelor din grupa neonicotinoidelor, foarte dăunătoare.
“Răspunsul primit de noi de la oficialii UE a fost acela că România a solicitat această derogare, însă sigur nu au făcut-o apicultorii, ci este vorba de agricultori”, spune Ovidiu Hatcu.
În 2018, producţia medie de miere a fost de 10 kilograme pe familie de albine (stup), faţă de cinci kilograme în anul de criză 2016, cel mai slab din ultima jumătate de secol. Totuşi, apicultorii arădeni spun că această creştere a producţiei se datorează exclusiv condiţiilor meteo mai puţin dăunătoare plantelor decât în anii anteriori (2013-2017), când din cauza secetei şi a temperaturilor extreme plantele nu au secretat suficient nectar.
Pe fondul pierderilor de albine lucrătoare, producătorii de miere spun că au doar o treime din producţia care ar face această activitate profitabilă.
“O producţie normală ar fi de 30 de kilograme de miere pe an la fiecare familie de albine”, a adăugat Ovidiu Hatcu.
În judeţul Arad sunt aproximativ 800 de apicultori înregistraţi, însă ACA estimează că numărul real de persoane care deţin stupi este dublu. Judeţul are cel mult 50.000 de familii de albine, faţă de 60.000 de familii în urmă cu doi ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!