Tocmai din cauza asta, polițiștii rutieri arădeni au început să acționeze cu maximă fermitate în această direcție. Pentru că numărul celor care conduc băuți și consumul de alcool sunt principalele cauze ale producerii accidentelor, agenții de circulație au luat măsuri drastice.
În 2011 au reținut, pentru 24 de ore, nu mai puțin de 14 șoferi; toți consumaseră băuturi alcoolice la volan. Dintre aceștia, 5 au fost arestați preventiv pentru 29 de zile, iar 3 au fost trimiși în judecată în stare de arest. Am dori să facem o comparație cu anul 2010, însă este imposibil, și asta pentru că în 2010 niciun șofer nu a fost reținut de către polițiștii rutieri. Asta înseamnă că reținerile din 2011 sunt o premieră absolută, iar șeful Poliției Rutiere Arad asigură că cei care comit astfel de infracțiuni vor avea aceeași soartă.
De ce este importantă arestarea?
Comsiarul Dorin Goilean, șeful Poliției Rutiere, ne-a explicat de ce este foarte important faptul că 5 șoferi au fost arestați dintre care 3 au fost trimiți în judecată în stare de arest.
Celeritatea procesului penal, adică urgența cu care se soluționează o cauză de genul acesta pentru, bineînțeles, atingerea scopului pedepsei care se aplică, pentru că evident pedeapsa este cu executare și i se deduce perioada care a stat în arest preventiv. Una este să execute pedeapsa la două luni după ce a săvârșeşte fapta și alta este să o execute după doi ani de procese. Fie mai pleacă din țară și e urmărit general, fie mai știu eu ce altă situație de genul acesta găseşte. Față de cele 5 persoane arestate preventiv au mai fost luate și alte măsuri care sunt prevăzute de codul de procedură penală. Aici vorbim de interdicția de a părăsi localitatea și interdicția de a părăsi țara. A fost o măsură de a părăsi localitatea și două interdicții de a părăsi țara, măsuri luate de procurori , a declarat comisarul Goilean.
Fenomenul consumului de alcool la volan
De ce se iau aceste măsuri fără precedent în ceea ce-i privește pe cei prinși conducând băuți? Conducerea sub influența alcoolului a devenit deja un fenomen, iar pericolul social poate fi de neimaginat. Un fenomen pe care polițiștii rutieri vor să-l stopeze. Infracțiunile pe care le întâlnesc sunt din ce în ce mai grave și dese. Și cel mai grav este faptul că aceste infracțiuni (conducere sub influența alcoolului, conducere fără permis sau cu permisul anulat, părăsirea locului accidentului) sunt comise cu intenție.
Au fost infracțiuni cu intenție pentru care și legiuitorul a dat pedepse mai mari. Tot timpul au fost asociate cu ele și infracțiuni din culpă, vătămare din culpă, vătămare gravă, ucidere din culpă. Infracțiunile din culpă reprezintă mai mult o consecință, dar infracțiunile de bază sunt infracțiunea de conducere fără permis și conducerea sub influența alcoolului , a explicat șeful Poliției Rutiere Arad.
Modificarea alcoolemiei
Cum conducerea sub influența alcoolului este una din principalele cauze ale producerii accidentelor, s-a hotărât modificarea pragului alcoolemiei: de la 0,8 alcoolemie în sânge la 0,5. Totodată, alături de această modificare vine o alta: dacă acum pentru conducere sub influența alcoolului se anulează permisul cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare, iar actul poate fi redobândit la un an după, noul cod rutier își propune să modifice acest ultim interval care să ajungă de la 3 la 5 ani.
Reguli rutiere noi
Vor să instituie niște reguli în plus. Dacă depui plângere contravențională, trebuie să faci dovada că ai plătit amenda. Sau dacă depui plângere să ți se restituie permisul, să revină asupra măsurii care acuma există în codul rutier sau dacă ți se respinge plângerea să majoreze cuantumul amenzii, cum există în Ungaria de exemplu, un alt stat european. Depui plângere, plătești de 5 ori amenda dacă ai pierdut-o. Acum nu trebuie să faci nimic și statul îți dă permisul să circuli liniștit și te mai și judeci cu noi. După ce pierzi, vii și tot mie imi ceri să-ți reduc termenul de suspendare de la 90 de zile la 30 de zile , a declarat comisarul Dorin Goilean.
Infracțiuni
Din 457 de infracțiuni comise la regimul circulației în primele 11 luni ale lui 2011, 146 au vizat conducerea autovehiculelor pe drumurile publice având o alcoolemie peste limita legală și refuz de recoltare a probelor biologice; 148 – pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere; 107 – pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau cu numere false; 36 – pentru părăsirea locului accidentului.
Fara permis dar cu alcool la „bord”
Accident grav provocat de alcool
Citiți principiile noastre de moderare aici!