Acesta prevede, printre altele, sporuri de pericol între 16 și 50% pentru militari, polițiști, funcționari publici cu statut special și civili din penitenciare, indemnizații crescute pentru judecători, procurori și magistrați-asistenți, spor de 100% acordat personalului medical care lucrează în zilele libere, respectiv înlocuirea tichetelor de masă cu bani virați direct în cont, în baza unei indemnizații anuale de hrană. Aplicarea legii va avea loc etapizat, începând din 1 iulie 2017.
Practic, legea salarizării constituie o promisiune făcută românilor încă în perioada guvernării anterioare PSD-ALDE. O promisiune ignorată, din păcate, de guvernul tehnocrat. Varianta actuală a legii este una coerentă, mulțumită ei urmând să se restabilească echilibrul în cadrul sistemului bugetar, în condițiile existenței unor discrepanțe majore între diferitele domenii din sectorul public, la nivel salarial.
„Diferențele foarte mari ce le regăsim la ora actuală vor fi corectate prin intermediul prezentei legi. Elaborarea proiectului reprezintă un act necesar și reparatoriu. El va asigura transparență și o anumită rânduială a retribuțiilor bugetare, funcție de importanța economică și socială a domeniilor respective. Vorbim despre o lege bună, clădită pe baze corecte. Pe de altă parte, este o lege perfectibilă. Tocmai de aceea a fost dat un răgaz de o săptămână, până la depunerea ei în Parlament. În tot acest timp, sindicatele dar și partidele politice au posibilitatea să o studieze, să vină cu eventuale propuneri de modificări. Vrem -și cred eu că vom reuși- să avem o lege optimă, care să rezolve problemele cu care se confruntă actualmente o masă largă de cetățeni” – subliniază Florin Galiș, președintele organizației municipale ALDE Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!