Schimbări, peste un an sau doi, în modul în care se percepe taxa de salubritate din Arad. Subiect de dispute şi de procese în contencios administrativ, în prezent această taxă este percepută de către Primăria Arad cu titlul de taxă specială.
Pe viitor, însă, întreaga procedură se va schimba. Primăria îşi imaginează (dar nu numai ea) un sistem în care taxa de salubritate va fi percepută direct de operatorii din domeniu, fără ca Municipalitatea să mai intervină. În fapt, aceasta este şi dorinţa arădencei Ştefania Zăvoianu, care a cerut în instanţă anularea taxei de salubritate prevăzută în hotărârea privind taxele şi impozitele locale ale Aradului, pe motiv că este nelegală, şi a unor consilieri din Opoziţiei, cum este cazul lui Claudiu Cristea.
Lilioara Stepănescu, secretarul CLM, le-a precizat aleşilor, în cadrul celei mai recente şedinţe de consiliu, faptul că „prin dispoziţia primarului s-a constituit o comisie care urmează să stabilească etapele de trecere de la taxa de salubritate aşa cum este ea percepută în prezent, la noile prevederi şi tarife. Propunerile dvs. (ale societăţii civile, arădenilor şi consilierilor care au intervenit pe subiect – n.r.) sunt luate în calcul şi deja se lucrează ca, într-un viitor apropiat, să trecem la aplicarea noilor prevederi”.
Poate ar mai trebui menţionat faptul că toate măsurile amintite vor fi obligatorii la momentul la care masterplanul pe gunoi (sistemul integrat de gestionare a deşeurilor) îşi va intra pe deplin în drepturi.
Contractul pe care Primăria îl are semnat cu Polaris, în forma din prezent, expiră în 2013, acesta fiind şi momentul de la care Municipalitatea arădeană şi-a propus să treacă la schimbarea modului de percepere a taxei de salubritate.
Viitorul?
Lilioara Stepănescu a precizat, ce-i drept, şi faptul că, dacă instanţa va decide în procesul pe care Primăria Arad îl are cu Ştefania Zăvoianu, „că trebuie anulată taxa de salubritate, ne vom conforma”.
De cealaltă parte, primarul Gheorghe Falcă susţine că „în practica naţională au existat aceste soluţii de percepere a taxei aşa cum o facem noi. Eu mi-aş dori să nu avem această taxă şi să existe contracte individuale între cetăţeni şi furnizorii de servicii, dar astfel de contracte se pot încheia doar cu acordul ambelor părţi. În plus, contractul cu Polaris este valabil încă doi ani, adică până în 2013”.
Serviciul public de salubritate?
„După 2013, avem două soluţii: ori să reînfiinţăm seriviciul public de salubritate, pe care l-am avut, dar l-am pierdut (şi aici nu mai are sens să intrăm în detalii), ori să trecem pe varianta tarifelor şi a contractelor individuale”, sunt variantele pe care le vede primarul Aradului.
JA – A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!