AUDIERI PUBLICE. Se aud, din nou, „Voci în cetate”. Sesiunea de audieri publice, dezbateri şi discuţii pe teme de interes local revine la mijloc de lună cu o provocare care merită atenţia tuturor actorilor culturali ai Aradului. E momentul să tragem linie și să analizăm cum au decurs planurile actorilor locali, fie ei publici, fie privaţi, pe tema evenimentelor culturale din oraş. Aceasta este o propunere pe care organizatorii Vocilor în cetate o adresează tuturor celor interesaţi de cultură: în fiecare lună, să de dea ochii cu problemele, adică să se întâlnească pentru a dezbate problemele cu care se confruntă comunitatea locală, pentru că „numai prin problematizare se pot găsi soluții viabile”, numai încurajând arădenii să participe în număr cât mai mare la audieri, dezbateri, întruniri, să îşi exprime părerile și să cunoască mai bine comunitatea din care facem parte, poţi să tragi concluzii reale despre viaţa artistică a Aradului.
Discuţie foarte liberă
Care este tema propusă de „Voci în cetate” pentru luna iunie? O discuţie foarte deschisă despre „Convenţional, neconvenţional”. Iată cum sună invitaţia la dezbatere: „În spaţiul clasic, închis, sau la colţ de stradă, ori pe o scară de bloc. Pe gratis, sau pe bani. Clasic, aşa cum ne-am obişnuit de ani de zile, sau inedit, provocator, mereu improvizat, pe viteză şi mai greu de digerat. Pentru mase, sau pentru acei câţiva, adică «pentru nişă». Popular, pentru că adună multă lume, sau rezervat elitelor, tinerilor, unui grup anume. Pentru toţi cei din cartiere, sau pentru cei 200 pe care îi mutăm de la un eveniment cultural la altul. Cum ar trebui să arate evenimentele culturale publice ale Aradului pare să ştim cu toţii. Dar cele private? Cum le împarţi? Pentru cine ar trebui să fie gândite? Unde ar trebui să fie puse în scenă? Ar trebui încasaţi bani pentru accesul la cultură? Cum ar trebui să-i scoţi pe arădeni din casă? Şi care arădeni? Sunt câteva dintre întrebările pe care ni le-am pus în ultimul an la fiecare dintre manifestările artistice la care am participat, publice sau private, atât la cele la care i-am putut număra pe cei prezenţi pe degete, cât şi la cele la care au venit cu sutele iar organizatorii au zis că e de foarte bine. Noi tot mai avem o urmă de scepticism”.
Cum continuă provocarea organizatorilor? „… Sigur ai trecut prin experienţa organizării unei eveniment cultural şi sigur ai ajuns la propria ta concluzie după ce ai pus punct final evenimentului la care ai muncit pe rupte, indiferent de câţi au onorat provocare ta, dar nici pe departe indiferent la câţi ai sperat că vor veni. Noi te invităm să vii cu experienţa ta şi concluziile tale ca să ni le împărtăşeşti şi să afli care a fost experienţa noastră în organizarea unui eveniment cultural pe care l-am fi dorit de amploare. Definitoriu”.
În loc de concluzii
Care e concluzia invitaţiei -provocare? „Poate împreună vom ajunge la alte concluzii, unele care îi vor scoate pe arădeni din case şi îi vor determina să devină însetaţi de şi mai multă cultură decât primesc acum. Şi poate vom afla, împreună, la o discuţie neconvenţională, într-un spaţiu mai mult sau mai puţin convenţional, dar cu siguranţă cu zâmbetul pe buze, ce vor cu adevărat arădenii de la cultură. Cum văd ei cultura care li se serveşte pe pâine. Vom afla şi concluziile izvorâte din cartografierea resurselor culturale ale Aradului, care chiar merită auzite. Şi vom discuta şi despre strategia culturală a Aradului, care pare a fi un document solid.
Unde e provocarea?
Provocarea vine într-un loc tentant: Turnul Primăriei. Când? În 16 iunie, la ora 18.00. Organizatorii ne mai spun: „Noi o să fim acolo”. Şi noi. Voi?
Subiectele abordate până acum
De la începutul anului şi până acum, în cadrul sesiunii de audieri publice şi dezbateri „Voci în cetate” au fost abordate teme legate de cultură, învăţământ şi sport. S-a discutat mult despre cât de necesar este sportul în şcoli, despre direcţia pe care ar trebui să o ia învătământul preuniveristar din Arad, despre catalogul electronic, despre… Iar disucţiile au dus cu toate la concluzii cât se poate de clare. A venit rândul evenimentelor culturale să fie disecate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!