În articolul anterior ne-am focalizat pe smoching, de departe cel mai popular costum formal – versatil, sofisticat și totuși accesibil, modelul în care se regăsește în egală măsură eleganța clasică și stilul modern. Acum vom explora celelalte opțiuni rămase, aparținând unor registre opuse: fracul și costumul simplu.
Fracul şi morning dress-ul
Fracul și omologul său pentru ceremoniile din timpul zilei, morning dress-ul, sunt cele mai formale costume pe care le poate îmbrăca un bărbat – motiv pentru care ele apar destul de rar în cadrul diverselor evenimente. Din păcate, astăzi aproape orice fel de costum trece cu ușurință sub eticheta formală, rigoarea costumelor de odinioară fiind devansată de nevoia pentru confort și eliminarea multor detalii considerate a fi inutile.
Având originea în garderoba cotidiană a gentlemanilor din Angla secolului al XIX-lea, fracul este în prezent purtat în cadrul ceremoniilor „white tie” – etichetă care se referă la culoarea papionului, albul fiind admis doar în cazul fracului, în timp ce papionul negru (corespunzător etichetei „black tie”) se poate purta atât la frac, cât și la smoching.
A doua situație comună în care recunoaștem fracul după haina sa cu „coadă de rândunică” este la filarmonică sau la operă, unde membrii orchestrei apar îmbrăcați în frac sau în smoching. În ceea ce priveşte ceremonia nunţii, vei opta cel mai degrabă pentru un astfel de costum pretenţios mai ales atunci când cadrul şi tematica petrecerii sunt foarte elegante, iar invitaţia specifică, cel mai probabil, ţinuta black tie obligatorie.
Regula principală pentru a purta un frac cum trebuie se rezumă la a ţine seama preferabil de toate regulile care însoţesc această costumaţie. Haina fracului, deşi are nasturi (care se pot încheia sau nu), nu se încheie niciodată, iar cămaşa asortată este formală, cu guler rândunică şi cu plastron, şi se poartă cu papion – de regulă alb sau negru, deşi alte alegeri cromatice nu sunt excluse.
Peste cămaşă se îmbracă o vestă cu un croi special, care poate fi neagră, albă sau cu imprimeu, după moda actuală, iar pantalonii sunt asemănători celor de smoching (cu vipuşcă), dar cu talia mai înaltă, astfel încât betelia să fie în întregime acoperită de vestă. La frac nu se poartă brâu şi în nici un caz curea, deci pentru o susţinere mai bună se aleg bretelele. În materie de pantofi, cei tradiţionali sunt fără şiret, din piele lăcuită neagră, decoraţi cu o fundă din catifea; desigur că aceştia par învechiţi în contextul actual, aşa că au fost înlocuiţi aproape total cu clasicii Oxford negri.
Pentru o ceremonie diurnă selectă, morning dress-ul (încă purtat de către englezi cu ocazia unor ceremonii oficiale) este cel mai potrivit. Se aseamănă în mare parte cu fracul ca modalitate de abordare, deşi părţile lui componente sunt destul de distincte.
Costumul
Pentru mirii cărora li se potriveşte simplitatea şi minimalismul discret, dilema vestimentară îşi găseşte rezolvarea într-un costum de calitate, într-o nuanţă rafinată, alături de accesoriile potrivite. Un costum gri sau bleumarin, croit slim, purtat cu o cămaşă bine aleasă şi un papion complementar şi accesorizat cu pantofi Oxford maro sau negri şi butoni stilaţi, conturează imaginea unui mire modern şi sigur pe sine. Poţi alege şi varianta clasică, costumul negru, dar trebuie să ai grijă ca restul elementelor să te scoată puternic în evidenţă. Mirele nu ar trebui să fie confundat cu unul dintre oaspeţi!
Croiul şi materialul vor conta cel mai mult, iar calitatea acestor detalii se reflectă adesea în preţul de pe etichetă – acesta nu este “doar un costum”, ci este costumul de mire care trebuie să facă cinste celui care îl poartă. Indiferent de modelul pe care îl alegi, asigură-te că nu vei face niciun pas care să lase loc pentru auto-reproşuri ulterioare.
***
CozacOne oferă viitorilor miri posibilitatea de a arăta cel mai bine, în momentul mult aşteptat al nunţii! Poţi vizita unul dintre magazinele CozacOne din Arad sau Oradea sau ne poţi contacta direct pentru orice detalii legate de oferta noastră de costume şi accesorii. Urmăreşte-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/cozacone sau vizitează site-ul nostru: http://www.cozacone.ro.
CITESTE SI:
CozacOne – Alegerea costumului de mire
Citiți principiile noastre de moderare aici!