ARAD. Revenirea la alegerile parlamentare pe liste, precum şi revenirea la sistemul cu două tururi la locale sunt pe agenda de lucru a Comisiei de Cod Electoral. Atât puterea cât şi opoziţia sunt de părere că actualul sistem trebuie schimbat, însă soluţiile vizate se bat cap în cap.
Flavius Măduţa- deputat PSD
„Am susţinut întotdeauna că votul pe liste la parlamentare este cel mai corect. Partidele politice nu au dreptul să se derobeze de răspunderea faţă de calitatea oamenilor pe care îi susţin pentru Parlamentul României. Actualul sistem este cel mai prost posibil, aducând în Parlament oameni fără nicio valoare. Câştigă inclusiv pe seama programului partidului, dar nimeni nu-i poate obliga să îl şi respecte, după ce şi-au câştigat mandatul.Mai mult, au ajuns parlamentari indivizi cu procentaje infime, care nu au făcut absolut nimic, rămânând pe dinafară alţii, care au muncit pe brânci şi, ca număr de voturi, au câştigat detaşat alegerile în colegiile lor. În plus, sistemul a permis o creştere absolut nejustificată a numărului de parlamentari. În privinţa preşedinţilor de Consilii Judeţene şi a primarilor, cel mai corect este ca aceştia să fie aleşi prin vot direct, în două tururi. Nu este normal ca un primar sau preşedinte de consiliu judeţean să reprezinte voinţa a 20 sau chiar 15% dintre alegători- dacă prezenţa la vot este mică- aşa cum se întâmplă acum. Dacă în primul tur cetăţeanul alege, dintre mai mulţi candidaţi, unul pe care îl preferă, este obligatoriu ca, dacă favoritul lui pierde, să îi oferi posibilitatea să spună, prin vot, pe cine nu mai vrea sub nicio formă. Respectiv, cel care este pe funcţie, căruia sistemul îi dă posibilitatea să rămână la conducere, chiar dacă 75 sau 80% dintre cetăţeni nu îl mai vor”.
Eusebiu Pistru- deputat PNL
„După părerea mea, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene trebuie aleşi aşa cum sunt aleşi acum, din primul tur, pe baza voturilor obţinute. Este sistemul care arată cel mai bine cine se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor şi nu mai permite ca un candidat care ia 45% în primul tur să piardă în favoarea unuia care a avut 25% în primul tur, în virtutea unor înţelegeri şi trocuri între partidele politice care îşi vând voturile. Dacă vreţi, este şi o cale spre responsabilizarea alegătorilor, pentru ca aceştia să nu mai risipească voturile pe candidaţi fără nicio şansă, promovaţi de către partiduleţe de buzunar, ci să opteze între doi sau maximum trei reprezentanţi ai celor mai puternice partide. Vrem nu vrem, votul pentru primari, dar, mai ales, pentru preşedinţi de consilii judeţene, este, în bună parte, un vot politic. Ca dovadă, alegerea unor candidaţi independenţi, indiferent de popularitatea de care se bucură, este aproape imposibilă. La alegerile parlamentare, după părerea mea, trebuie menţinut votul uninominal, însă cu condiţia ca mandatul să fie acordat celui care a obţinut cele mai multe voturi sau, eventual, să fie şi turul doi între primii doi clasaţi, dacă niciunul nu a obţinut 50% plus unu din voturi”.
Actualul sistem
Parlamentarii sunt aleşi pe colegii. Cei care obţin peste 50% din voturi câştigă mandatul, cei sunb 50% intră la „ruleta” redistribuirilor. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur, câştigând cei cu numărul mai mare de voturi obţinute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!