ARAD. E multă frământare, de o vreme-ncoace, în spitalele arădene. În special în spitalele private. Declaraţiile ministrului Sănătăţii privind (ne)finanţarea acestora din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au creat o adevărată panică în rândul furnizorilor privaţi de servicii spitaliceşti. Efectele s-au simţit şi la nivelul Aradului.
În judeţul nostru există trei spitale private: „Laser System” şi „Medlife-Genesys” în municipiu şi Spitalul „Sf. Gheorghe” în Chişineu Criş. Despre ultimul, s-a vorbit că va fi dezafectat şi se va muta la Gyula. Documentul prin care conducerea spitalului informa Direcţia de Sănătate Publică Arad că va întrerupe furnizarea serviciilor medicale începând de la 1 aprilie, părea să susţină zvonul. Managerul George Preoţescu ne asigură, însă, că nu se pune în niciun caz problema desfiinţării spitalului privat din Chişineu Criş, acesta urmând să deservească, în continuare, populaţia din zonă. În municipiul Arad, însă, desfiinţarea e certitudine: „Laser System” a decis închiderea maternităţii private pe care o deţinea! Viitoarele mămici din Arad, dornice să nască „în privat”, vor avea cale liberă spre „Genesys” – singurul „jucător” rămas pe „piaţă”.
Indiferent de măsurile organizatorice pe care le-au luat sau pe care le vor lua, toate spitalele private din Arad aşteaptă veşti privind finanţarea. Iar veştile vin din partea Casei de Asigurări de Sănătate. Şi sunt veşti bune!
„Începând de la 1 aprilie, toate spitalele din Arad – atât cele de stat, cât şi cele private – vor fi contractate la fel ca până acum, conform bugetului. În judeţul Arad, există 2.272 de paturi contractabile, cu 33 mai puţine decât în 2012, diferenţa venind din sfera privată. Din cele 2.272 de paturi, 1.949 sunt în spitalele publice şi 323 de paturi – în spitalele private” – precizează dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad.
În ceea ce priveşte finanţarea, nu se pune problema unor diferenţe între spitalele publice şi cele private sau a limitării finanţării spitalelor private. Cel puţin nu atunci când ne referim la uniăţile medicale cu paturi din judeţul nostru. Conform conducerii CAS Arad, există argumente pentru ca fiecare spital privat din judeţul Arad să beneficieze de finanţare la fel ca până acum: „Terapeutica” din Chişineu Criş este spital unic în zonă, „Laser” are secţii în Vladimirescu, iar „Genesys” se încadrează cu numărul de paturi în totalul paturilor pe judeţ.
Nu se cunoaşte încă valoarea bugetului ce urmează a fi alocat spitalelor. „Zilele acestea” se aşteaptă o informare oficială în acest sens, de la Bucureşti. „Finanţarea este la nivelul anului trecut şi se va face conform normelor metodologice, pe DRG sau boli cronice, în funcţie de structura fiecărui spital. Dat fiind că, în acest an, sunt cu 33 de paturi mai puţine ca anul trecut, finanţarea din 2013 va fi cu atât mai puţină. În plus, tariful pe caz ponderat este mai mic decât în 2012, deci şi finanţarea va fi diminuată. Acestea sunt singurele diferenţe” – susţine dr. Gheorghe Domşa.
„Laser” a închis Maternitatea
Speriată de perspectiva reducerii finanţării spitalelor private (idee care s-a vehiculat încă de la începutul lui 2013), conducerea Centrului Medical „Laser System” Arad a luat decizia de a închide Maternitatea proprie, începând de la 1 aprilie. Chiar dacă preşedintele-director al CAS Arad dă asigurări că finanţarea va rămâne la fel ca anul trecut, foarte probabil decizia închiderii Maternităţii „Laser System” va rămâne neschimbată. Pentru că la baza acestei hotărâri s-a mai aflat o altă măsură a ministrului Sănătăţii pe care conducerea „Laser System” Arad o consideră „discriminatorie”: obligarea spitalului privat de a plăti din propriile-i resurse spitalizarea nou-născuţilor cu malformaţii, ce sunt transferaţi din spitalul privat la un alt spital. Maternitatea „Laser System” a avut astfel de cazuri, în unele dintre ele micuţii fiind transferaţi nu doar la Timişoara, ci chiar la clinici din Austria. „În ultima perioadă de timp, se nasc tot mai mulţi copii cu malformaţii. Nu ai de unde să ştii, nu poţi să prevezi câţi vor fi… A plăti spitalizarea pentru aceste cazuri ar fi o problemă importantă pentru noi” – spune Asad Serzad, director al Centrului Medical „Laser System” Arad. Locul Maternităţii private „Laser” va fi luat, foarte probabil, de un spital specializat în ortopedie şi urologie.
„Genesys”, singurul „jucător”
Odată cu închiderea Maternităţii „Laser System”, s-a limitat oferta privată pentru viitoarele mămici din Arad. Dar cele care ţin neapărat să nască „în privat” au la dispoziţie serviciile oferite de Medlife-Genesys. „Noi nu ne închidem, noi dorim să ne dezvoltăm şi, indiferent de decizia pe care o va lua Ministerul Sănătăţii, Medlife-Genesys îşi va desfăşura activitatea în aceleaşi condiţii de siguranţă şi calitate a actului medical, ca până acum” – spune Adrian Jivan, director executiv al Medlife-Genesys Arad.
La Ch. Criş se aşteaptă finanţarea
În ceea ce priveşte Spitalul „Sf. Gheorghe” din Chişineu Criş, dr. Laura Nicolescu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, ne-a informat că „SC Terapeutica SA a depus la DSP o notă de informare privind întreruperea activităţii de furnizare servicii medicale la punctul de lucru din Chişineu Criş, începând de la 1 aprilie 2013”.
Dr. George Preoţescu, manager general al „Terapeutica” (societate care deţine spitalul din Chişineu Criş), ne lămureşte: „Deocamdată, noi nu avem niciun fel de contract cu CAS pe luna aprilie, deci nu ştim câţi bani o să primim de la CAS… Joi, 4 aprilie, vom avea AGA, iar după AGA o să dăm drumul la activitate. Dacă vom primi finanţare de la CAS, activitatea se va desfăşura normal, la fel ca până acum. Dacă nu vom primi finanţare de la CAS, ne vom reorganiza activitatea într-o formă pe care o vom anunţa când şi dacă va fi cazul”. Dr. Preoţescu a insistat să transmită următorul mesaj: „Spitalul de la Chişineu Criş nu se închide, nici nu se mută la Gyula. El va funcţiona mai departe şi va oferi servicii medicale pentru populaţia din zonă”.
diana.dutu@informmedia.ro
CITESTE SI:
Nu au dat spitalele pe ambulanta
Citiți principiile noastre de moderare aici!