Legea prin care parlamentarii, preşedinţii de Consilii Judeţene şi primarii pot deveni avocaţi fără examen dacă au studii juridice este un aprins subiect de controversă.
Unii dintre parlamentari susţin că legea prevede scutirea de examenul de definitivat şi trecerea în branşa avocaţilor doar pentru cei care sunt deja stagiari, acceptaţi în urma unui examen.
Iustin Cionca, membru al Comisiei Juridice, care a adoptat amendamentul, propus de deputaţii PDL Daniel Buda şi Gabriel Andronache, spune că a mai fost un amendament, al UNPR-istului Eugen Nicolicea, însă a fost respins. Acesta prevedea că „la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen, cel care până la data primirii în profesia de avocat a exercitat timp de patru ani un mandat de parlamentar şi are studii juridice”.Atât parlamentarii opoziţiei cât şi cei ai puterii l-au criticat dur pe Nicolicea pentru amendament, pe care nu l-a susţinut nici guvernul, însă, nu se ştie prin ce „greşeală”, textul acestuia, însuşit de către deputaţii PDL, a apărut ca admis la Comisia Juridică şi a fost adoptat de plen la votul final. Aşa stând lucrurile, se pare că parlamentarii cu studii juridice vor avea de parcurs două etape :în prima devin stagiari fără examenul de admitere în stagiatură, iar în a doua, devin avocaţi fără să mai dea examen naţional. Cei care sunt deja stagiari trec direct la etapa a doua.
„Şi-au creat privilegii”
În timp ce Iustin Cionca susţine că în lege nu există decât amendamentul referitor la cei care sunt stagiari în urma susţinerii unui examen, senatorul Ovidiu Marian susţine contrariul, adică scutirea, în două etape, de ambele examene.„Este total nedrept, şi-au creat nişte privilegii, nu era destul că au dat privilegii celor care sunt deja avocaţi, care pot profesa şi dacă sunt parlamentari.Pot profesa şi doctorii şi profesorii universitari, toţi pot, înafară de ingineri”, protestează Ovidiu Marian.
Oricum, indiferent care este varianta, Iustin Cionca spune că nu îl interesează meseria de avocat şi nu va încerca să profite de prevederea legii. La fel spune şi liberalul Mihai Calimente, care i-a „înfierat” vehement pe cei care au votat, acuzându-i de „porcării inimaginabile”. Doar deputatul Ciprian Luca apreciază că legea este foarte bună, dar că încă nu ştie dacă se va face avocat. Ministrul Igaş, şi el între cei vizaţi, nu a putut fi contactat.
JA-S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!