Păcat de frumusețea Sălii „Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ, păcat de numele pe care îl poartă! Mare păcat că în acest spaţiu se desfăşoară şedinţele Consiliului Local Municipal! E ca şi cum s-ar descărca câteva tone de noroi în mijlocul sălii şi s-ar împroşca în toate direcţiile. „E normal să se întâmple unele lucruri pentru că e campanie electorală, dar ceea ce se întâmplă aici depăşeşte cu mult limitele” – spunea la şedinţa anterioară consilierul independent Marin Lupaş. Probabil că nu l-a auzit nimeni sau, dacă l-a auzit cineva, atunci acel cineva nu a înţeles nimic sau s-a făcut că nu înţelege nimic.
Circul ieftin, de cea mai joasă factură, a continuat şi marţi, 22 noiembrie, în CLM, când au fost programate două şedinţe: o „extraordinară” de la ora 10.30, şi o „ordinară” de la 11.00. Nu doar aleşii au fost prezenţi în sală, ci şi sindicaliştii şi conducerea CET Hidrocarburi, dar şi câteva zeci de studenţi aflaţi în practică la Primărie. A participat la cea de a doua şedinţă – din fericire, doar pentru scurt timp – şi viceprimarul şi o delegaţie din oraşul italian Bari.
Pesediştii au provocat cu un calm aparent, atingându-şi scopul cu succes: peneliştii s-au enervat şi au ridicat tonul. Totul s-a transformat într-o ţigănie… ca la uşa cortului! În plin scandal, viceprimarul Călin Bibarţ a apreciat situaţia ca fiind „de forţă majoră şi maximă urgenţă” şi a decis să convoace o nouă şedinţă, „de îndată”. A fost momentul în care a intervenit, împăciuitor, viceprimarul Bognar Levente, care a vorbit, câteva minute, despre democraţie, campanie electorală ş.a. Practic, le-a dat răgaz celor înfierbântaţi să se calmeze. Apoi a luat cuvântul Lilioara Stepănescu, secretarul municipiului Arad, care a sugerat să se ia o pauză.
În pauza şedinţei „de îndată”, aleşii s-au retras împreună cu sindicaliştii şi conducerea CET Hidrocarburi pentru a clarifica situaţia din interiorul centralei de termoficare. Deşi întâlnirea s-a desfăşurat cu uşile închise (accesul presei nefiind permis), discuţiile s-au purtat pe un ton suficient de ridicat încât să fie auzite din afară. Practic, scandalul din Sala „Regele Ferdinand” s-a mutat în Sala „Regina Maria”. Şi a durat cam o oră. Ne aşteptam, firesc, ca după încheierea pauzei, şedinţa „de îndată” să se reia în Sala „Regele Ferdinand” şi să se treacă la vot. Dar nu. Şedinţa „de îndată” nu a mai continuat şi nu a mai avut loc niciun vot. Dar s-a decis convocarea unei noi şedinţe extraordinare pentru ziua de joi, 24 noiembrie.
Blocaj pe bani mulţi!
La fel cum s-a întâmplat de vreo trei şedinţe încoace, pe ordinea de zi a „extraordinarei” CLM din 24 noiembrie se vor afla două proiecte: primul, privind trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul SC CET Hidrocarburi SA Arad şi al doilea – legat de primul – privind rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al Municipiului Arad pentru anul 2016. Sunt proiecte care, până acum, nu au fost aprobate din cauza faptului că aleşii PSD s-au abţinut. Iar dacă aceştia vor vota la fel şi în proxima şedinţă CLM, atunci Municipalitatea va pierde o finanţare nerambursabilă de 9,4 milioane de franci elveţieni, pentru modernizarea punctului termic din Aradul Nou. Preluarea în patrimoniul Municipiului a infrastructurii rețelei de termoficare este o condiție legală obligatorie pentru a putea derula Proiectul româno-elvețian. În caz contrar, banii vor fi pierduţi, oportunitatea va fi ratată.
Ambasadorul elvețian va fi prezent joi, 24 noiembrie, la Arad pentru vizita de evaluare a stadiului proiectului. Îi vom demonstra că suntem neam de traistă? Sau, până atunci, ne transformăm niţel, prin părţile esenţiale?
Din culise
Potrivit informaţiilor obţinute din spatele uşilor închise, aleşii PSD au dat semne că ar vota, până la urmă, pentru trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul CET Hidrocarburi. Ar fi vrut să şi valorifice din punct de vedere politic această decizie, propunând să iasă din „pauza de clarificare” „de mână” cu PNL pentru a anunţa pe toată lumea că îşi asumă, împreună, proiectul. Se pare că liberalii nu au fost de acord cu această propunere, motivând că ei şi-au asumat deja de trei ori acest proiect, în timp ce PSD s-a abţinut de trei ori… Consilierii s-au retras, pe rând, din dezbaterea ce a avut loc în pauză, iar şedinţa „de îndată” a rămas în aer.
Citiți principiile noastre de moderare aici!