ARAD. Salariul minim pe economie a crescut, începând cu data de 1 ianuarie, de la 1.900 de lei pe lună la 2.080 de lei pe lună. Pe lângă mulţi dintre arădenii care lucrează pe acest salariu, majorarea venitului minim este resimţită din plin de aleşii din judeţul nostru. Indiferent că vorbim despre primari, viceprimari, preşedintele Consiliului Judeţean Arad ori vicepreşedinţii instituţiei, directori sau directoraşi, toţi vor primi bani mai mulţi în fiecare lună. Şi asta pentru că indemnizaţia lor este calculată în funcţie de salariul minim pe economie.
De departe, cei mai mulţi bani îi vor încasa preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, şi primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Revenind la majorarea salariului minim pe economie, potrivit legii, atât Cionca, cât şi Falcă vor beneficia de o indemnizaţie lunară egală cu de nouă ori venitul minim. Practic, luăm salariul minim pe economie şi îl înmulţim cu nouă. Aşadar, lunar, cei doi menţionaţi mai sus vor avea o indemnizaţie de 18.720 de lei.
Însă preşedintele CJA şi primarul Aradului vor primi bani mai mulţi. Şi asta pentru că legea spune că, dacă la nivelul instituţiei sunt implementate proiecte europene, indemnizaţia şefilor creşte cu 25 la sută. Adică încă 4.680 de lei.
În plus la indemnizaţie
Adăugaţi la indemnizaţia iniţială, venitul brut lunar al celor doi şefi ai Aradului este de 23.400 de lei. Adică peste 5.000 de euro. Lunar. Într-adevăr, de aici sunt scăzute taxele şi impozitele, dar totuşi rămân nişte sume frumuşele. Tot în acest „cerc select” intră şi prefectul Florentina Horgea. Şi aceasta va încasa, lunar, valoarea a nouă salarii minime pe economie, mai precis 18.720 de lei. Numai că, ţinând cont de faptul că Prefectura Arad nu implementează proiecte europene, Horgea trebuie să se mulţumească „doar” cu această indemnizaţie.
Şi linia a doua
Şi viceprimarii municipiului şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean vor resimţi din plin creşterea salariului minim pe economie. Potrivit legii, aceştia primesc o indemnizaţie egală cu valoarea a opt astfel de salarii minime. Vorbim, la concret, despre o indemnizaţie lunară de 16.640 de lei pe care o vor încasa viceprimarii Călin Bibarţ şi Bognar Levente, dar şi vicepreşedinţii CJA Sergiu Bîlcea şi înlocuitorul Claudiei Boghicevici, oricare ar fi acesta. Ţinând cont de faptul că, la fel ca şi în cazul lui Cionca şi Falcă, şi cei patru enumeraţi mai sus vor primi încă 25 la sută din indemnizaţie, procente aferente proiectelor europene, respectiv 4.160 de lei fiecare, rezultă că aceştia vor încasa, lunar, 20.800 de lei. Reamintim că acesta este venitul brut. Următoarea indemnizaţie, din punct de vedere al valorii ei, este cea a subprefectului, care va încasa valorea a 7,5 salarii minime pe economie, respectiv 15.600 de lei.
Bine şi în primării
Noul salariu minim pe economie se va face resimţit şi în celelalte primării ale judeţului. Potrivit legii, primarii oraşelor cu peste 10.000 de locuitori primesc o indemnizaţie lunară egală cu şase salarii minime pe economie, adică 12.480 de lei. Dacă aceştia implementează proiecte europene, salariul le creşte cu încă 25 la sută, respectiv cu alţi 3.120 de lei. Primarii oraşelor mai mici, care au până în 10.000 de locuitori, vor primi o indemnizaţie lunară egală cu 5,5 salarii minime pe economie, adică 11.440 de lei, la care se poate adăuga sporul de 25 la sută, respectiv 2.860 de lei. Dacă vorbim despre comunele cu peste 10.000 de locuitori, primarii de aici primesc aceeaşi indemnizaţie ca şi primarii oraşelor mici, respectiv 11.440 de lei, plus posibilul spor de 25 la sută. Edilii comunelor cu 5.001 până la 10.000 de locuitori sunt remuneraţi, lunar, cu valoarea a cinci salarii minime pe economie, respectiv cu 10.400 de lei, la care se poate adăuga sporul de 25 la sută în valoare de 2.600 de lei. Primarii comunelor care au între 3.001 locuitori şi 5.000 de locuitori vor avea un salariu lunar de 4,5 ori valoarea salariului minim, adică 9.360 de lei, la care se poate adăuga sporul pentru proiecte europene, în valoare de 2.340 de lei. În sfârşit, cei mai „săraci” vor fi primarii comunelor care au până în 3.000 de locuitori. Aceştia vor primi o indemnizaţie lunară egală cu valoarea a patru salarii minime pe economie, adică 8.320 de lei. Dacă aceste comune au proiecte europene, salariul primarului ar putea creşte cu 2.080 de lei. Trebuie precizat, încă o dată, că cifrele prezentate mai sus sunt salariile brute.
Şi directorii
După cum am precizat deja, creşterea salariului minim pe economie va fi resimţită şi de directorii şi şefii de instituţii subordonate Guvernului. Aceştia vor încasa salarii lunare cuprinse între 14.144 de lei şi 15.392 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!