Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, de către Ioan Dan Şimon, consilier local în cadrul Consiliului Local Șimand și fost primar al comunei (mandatul 2008–2012).
Constatările ANI
ANI a constatat starea de incompatibilitate, precum și existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul lui Ioan Dan Şimon. Potrivit Agenţiei, fostul primar Şimon „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008-26 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Şimon Ioan Dan Întreprindere Individuală, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003. De asemenea, în perioada exercitării mandatului de primar, a semnat un număr de 60 acte, dintre care 56 acte constând în facturi, ordine de plată și ordonanțări de plată, în sumă de 10.263,05 lei (TVA inclus) către SC Agro Mesilia Consulting SRL (societate comercială în cadrul căreia soția sa a deținut funcția de administrator), prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru soția sa. Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004 și art. 301 din Codul Penal al României”.
Ce spune legea?
Potrivit art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, „funcția de primar și viceprimar […] este incompatibilă cu […] funcția […] administrator, membru al consiliului de administrație […] la societățile comerciale […] precum și la instituțiile publice; calitatea de comerciant persoană fizică”.
La art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, se arată că „primarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”.
Art. 75, lit. b) și f) din Legea nr. 393/2004 spune că „aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia […] o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”.
S-a apărat la ANI
Conform ANI, fostul primar Ioan Dan Şimon a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ioan Dan Şimon a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!