JURNAL ARĂDEAN. PSD se află la guvernare de aproximativ doi ani. Cum apreciaţi rezultatele guvernării de până acum?
ALEXANDRA BRAICA. Bilanțul e categoric pozitiv. Bineînțeles că ne raportăm comparativ la guvernarea PDL, la declinul economic şi dezechilibrele cauzate ca urmare a adoptării unei politicii de austeritate și de așa-zisă reformă a instituțiilor statului. Sigur că problemele au fost multe și dificile, iar măsurile luate pentru redresarea economică au cuprins o paletă variată de sectoare ale economiei.Voi trece în revistă aici pe cele mai importante, cu referință mai ales la cele din aria mea de activitate. Chiar în acest context dificil, atât economic, cât și social, atât la nivel național, cât și european, politica guvernării actuale a urmărit și urmărește ca obiectiv prioritar responsabilitatea pentru cetățeni și mai ales creșterea nivelului de trai al acestora. Evident că orizontul așteptărilor a fost extrem de extins și dificil de atins într-o perioadă scurtă de timp. Chiar dacă, poate, nu se simte o îmbunătățire spectaculoasă a vieții de zi cu zi, s-au reparat o mulțime de nedreptăți: s-au reîntregit salariile bugetarilor, s-a majorat și urmează să se majoreze salariul minim, s-au redat banii reținuți ilegal pensionarilor, s-au indexat pensiile cu rata inflației, s-au plătit subvențiile din agricultură blocate de guvernarea PDL, s-a redus TVA-ul la pâine, s-a deblocat absorbția fondurilor europene. Acestea constituie doar o parte din măsurile urgente care au trebuit să fie luate, având în vedere stringenta nevoie de a repara o situație acută, aflată la limita suportabilității sociale. Cifrele arată la nivelul economiei un reviriment. În acelaşi timp, s-au găsit resurse şi pentru investiţii majore în infrastructură, am să dau doar exemplul construcţiei de autostrăzi. Pentru arădeni este important că anul acesta cea mai mare invesiţie în infrastructură este tronsonul de autostradă Nădlac-Arad!
Sunteţi de ceva vreme secretar de stat pentru dialog social, care sunt principalele dumneavoastră atribuţii?
A.B. Conform actelor normative care reglementează domeniul, secretarul de stat ajută ministrul în activitățile sale. Acestea sunt de coordonare a dialogului social la nivel național, de pregătire, elaborare și negociere a încheierii înțelegerilor cu partenerii sociali reprezentativi la nivel național. În exercitarea atribuțiilor stabilite de ministrul delegat pentru dialog social, coordonez activitățile derulate de Direcția de Dialog Social, privind implementarea unor proiecte europene. De asemenea, am avut o serie de întâlniri cu partenerii sociali, reprezentanți atât ai organizațiilor patronale, cât și sindicale, cu care am avut consultări și schimburi de informații, în vederea îmbunătațirii cadrului legislativ ce reglementează domeniul și a identificării unor mecanisme de consultare mai eficiente. Împreună cu unii dintre partenerii sociali, am reușit prin informare și consultare, aducerea părților la masa negocierilor și dezamorsarea unor situații conflictuale, cum ar fi cea generată de negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate al lucrătorilor de la S.C. METROREX S.A. În vederea realizării și dezvoltării dialogului civic, am participat, alături de ministrul delegat pentru activitatea de dialog social, la comisiile de specialitate ale Parlamentului României, în vederea adoptării legii Comitetului Economic și Social (CES), care în forma actuală a cooptat reprezentanții societății civile să interacționeze cu inițiatorii politicilor publice, creându-se astfel optimizarea cadrului instituțional și a unei coerențe în adoptarea deciziei politice. În contextul dialogului social pe plan european, am fost delegată și am reprezentat România la lucrările celei de a 317-a Sesiune a Consiliului de Administrație al Organizației Internaționale a Muncii (martie 2013), în care s-au dezbătut probleme legate de dezvoltarea durabilă după anul 2015, precum și identificarea modalităților de depășire a crizei economice și a crizei ocupării în lume. Tot în acest context am participat în calitate de reprezentant al României la Conferința „Building effective dispute resolution systems in Central and Eastern Europe”, organizată de Organizația Internațională a Muncii la Torino-Italia.
Sunteți mulțumită de realizările avute în domeniul profesional? Ce obiective de viitor v-aţi stabilit?
A.B. Încă sunt multe de făcut până când vom reuși să creăm o cultură reală a dialogului social și de creștere calitativă a substanței acestuia, în cadrul problematicii complexe actuale. Cu o atitudine proactivă și cu obiective realiste, sunt sigură că lucrurile merg în direcția dorită și că împreună cu partenerii sociali, cu societatea civilă prin reprezentații săi, vom construi și promova cultura dialogului social în România. Transparenţa şi deschiderea spre partenerii sociali şi consultarea societăţii civile reprezintă constante ale actului de guvernare și bineînțeles și ale mele personal. Cu siguranță ele vor asigura o bază solidă de susţinere a iniţiativelor şi măsurilor Guvernului întărind angajamentul acestuia pentru respectarea principiilor bunei guvernări: transparenţă, responsabilitate, participare cetăţenească.
Citat: „Cu o atitudine proactivă și cu obiective realiste, sunt sigură că lucrurile merg în direcția dorită”
Citiți principiile noastre de moderare aici!