TURNEU STRADIVARIUS. Să sune vioara. În catedrală. Pe 11mai 2016. Într-o zi de miercuri. Pentru că atunci, Centrul Municipal de Cultură Arad a pregătit pentru iubitorii muzicii bune un concert aparte. Este vorba de „Turneul Internațional Stradivarius – Alexandru Tomescu”, unde invitat special este artistul vizual Ana Munteanu. Totul se va întâmpla miercuri, pe 11 mai, la ora 20.00, la Catedrala Romano-Catolică.
„Publicul arădean meloman este invitat la un eveniment cu adevărat special, un recital solo vioară de 60 minute al cunoscutului violonist Alexandru Tomescu, cu a sa Vioară Stradivarius Elder – Voicu; invitatul special al lui Alexandru Tomescu este artistul vizual Ana Munteanu”, se arată în comunicatul organizatorilor. Ana Munteanu îşi va folosi doar mâinile şi câţiva pumni de nisip fin pentru a crea lumi şi a transmite mesaje emoţionante.
Prezentarea
Cine este Alexandru Tomescu? „Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică. Proiectul Paganini – înger sau demon, care a marcat un hotar în cariera lui, a fost momentul în care violonistul și-a regândit identitatea și care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câțiva ani, acela spre schimbarea percepției existente în România asupra muzicii clasice. Într-adevăr, de când a revenit în țară, după studii în Elveția cu Tibor Varga și în Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine și cu celălalt, o lume deschisă tuturor și că fiecare merită șansa de a o explora. A câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: Concursul Paganini sau Marguerite Long-Jacques Thibaud, la Concursul Internațional George Enescu, dar Alexandru Tomescu a decis să se întoarcă în România și să contureze divers peisajul manifestărilor artistice autohtone”, este portretul artistului prezentat de organizatori.
Despre violonist şi vioara sa
Alexandru Tomescu este capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de orașe. Violonistul se bucură de o audiență uriașă, concertele sale fiind sold out cu mult înainte, iar sălile arhipline au aproape mereu nevoie de suplimentarea locurilor. Este omul care a creat o revoluție în muzica clasică românească în ultimii ani, demontând mitul conform căruia aceasta este rezervată exclusiv elitelor.
Angajamentul pe care și l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în septembrie 2007 și apoi în decembrie 2013, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una din cele mai bine conservate viori Stradivarius. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Theatre des Champs Elysees – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor maeștri precum Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naționale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private – TURNEUL STRADIVARIUS.
Prim violonist al Cvartetului Ad Libitum
Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu este – din 2011 – prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!