ARAD. „Alfabetul micului arheolog” este un proiect al Complexului Muzeal Arad care se bucură de apreciere din partea copiilor și cadrelor didactice. La atelierele de la muzeu, elevii au prilejul de a descoperi istoria locală prin întâlniri cu arheologi, ateliere de spus și ilustrat povești, activități interactive și de tipul „cu mâinile pe obiecte”.
În cadrul proiectului derulat în ultimul an, micii arheologi au fost elevii Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica, iar elevii Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad au intrat în rolul „cercetătorilor” de la muzeu. Copiii din grupa ceramiștilor de la Palatul Cultural au descoperit drumul lutului, din mâinile meșterului olar, în vitrina muzeului, iar activitățile s-au materializat printr-o expoziție cu obiecte din ceramică.
Activitățile propuse – „Arheologia în 10 pași”, „Sunt obiect de muzeu, caut vizitator”, „Vitrina cu povești”, „Ce obiect sunt?” – s-au finalizat cu realizarea unei broşuri pentru copii, scrisă și ilustrată de copii.
Cu prilejul vernisajului expoziției „Arheologia arădeană de-a lungul vremii”, deschisă recent la Palatul Cultural, a fost lansată broșura pentru copii „Alfabetul micului arheolog”. Lucrarea se bucură de un suport documentar, asigurat prin participarea următoarelor instituţii de învăţământ la proiectele educative ale muzeului: Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica (înv. Georgeta Gubiţă), Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad (prof. Maria Haş), Palatul Copiilor (prof. Ecaterina Gerold) și Inspectoratul Școlar Județeean Arad (dr. Simona Stiger).
„Proiectul educaţional „Alfabetul micului arheolog”, alături de alte proiecte pe teme de istorie locală și promovarea patrimoniului muzeului, sunt deschise preșcolarilor și elevilor de toate vârstele (din ciclurile primar, gimnazial, liceal), însoţiţi de cadre didactice – ne-a informat coordonatoarea acestui proiect, Adelina Stoenescu. Activitățile educaționale sunt complementare curriculei, sprijină dezvoltarea unor competenţe şi abilităţi şi constituie o alternativă non-formală la educaţia şcolară”.
Ateliere
Atelierele se desfăşoară în zilele de marți, miercuri şi joi, conform programului de vizitare al muzeului. Programările se fac cu cel puţin o săptămână în avans, la telefon 0257 281 847, între orele 10.00-14.00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!