Deşi mai toată lumea spune că, din februarie, algocalminul se eliberează numai pe bază de reţetă, este foarte probabil ca acest lucru să nu se întâmple. Preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Arad, Daniela Barbu, detaliază: „Pentru mine, ca specialist, e important ceea ce spune Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM-n.r.) – organism aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii. Iar Consiliul Ştiinţific al ANM a hotărât că modificarea statutului de eliberare a medicamentelor care conţin metamizol, de la eliberarea fără prescripţie medicală la eliberare cu prescripţie medicală care se reţine în farmacie, se va aplica începând cu data de 1 aprilie 2011. Ceea ce hotărăşte acest Consiliu Ştiinţific este literă de lege.”
Hotărârea Consiliului Ştiinţific al ANM e clară: toate medicamentele care conţin metamizol (între care şi algocalminul) se vor elibera pe bază de prescripţie medicală începând de la 1 aprilie 2011, şi nu de la 1 februarie. Nu există niciun act normativ, nicio altă dispoziţie oficială, din partea Ministerului Sănătăţii sau a altei autorităţi în domeniu, care să spună altceva.
Aşadar, farmaciile vor continua să elibereze algocalminul la fel ca până acum: fără reţetă. Practic, nu e vorba doar de algocalmin; lui i se alătură alte 12 calmante pe bază de metamizol: Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin şi Centralgin. Conform unor studii de specialitate, metamizolul din aceste calmante poate duce la apariţia unei boli grave, agranulocitoza (distrugerea măduvei osoase), care poate fi fatală.
Restricţii la metamizol
Metamizolul este interzis în analgezice încă de acum câteva decenii, în Marea Britanie, Suedia, SUA, Arabia Saudită, Danemarca, Olanda, Grecia, Irlanda, Lituania, Japonia, Australia, dar şi în ţări sărace precum Ghana, Nepal, Bangladesh. În Israel, metamizolul se administrează doar în spitale, în timp ce în Belgia (unde medicii îl clasează la categoria „otrăvuri”), Germania şi Spania, se poate cumpăra doar cu prescripţie medicală.
JA-D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!