Un altfel e proiect pentru persoanele cu dizabilități a fost lansate de „Alianța pentru copii”. „ID Games” este un proiect Erasmus + care promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale prin proiectarea jocurilor serioase cu participarea persoanelor cu dizabilități intelectuale. Proiectul a fost câștigat de către Asociația „Alianța pentru copii” Arad, iar printre cei implicați se numără și profesorii psihopedagogi, Anamaria Crista şi Amalia Roxana Cojocariu.
Activitățile din cadrul proiectului vor fi dezvoltate împreună cu organizațiile partenere din alte țări, precum Grecia (Pek/AmeA, E-School), Polonia (Specjalny Osrodek Szkolno – Wychowawczy Nr. 1) și Portugalia (ULHT – Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias), Challedu (Grecia).
„Proiectul nostru se bazează pe convingerea că fiecare persoană ar trebui să aibă șansa să fie acceptată, valorizată și să aibă oportunități egale de a-și dezvolta abilitățile și personalitatea. Obiectivele sunt: promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități intelectuale prin implicarea lor în atelierul de proiectare participativă a jocului; proiectarea de jocuri serioase care îmbunătățesc diverse tipuri de abilități (conceptuale, sociale, practice) ale persoanelor cu dizabilități intelectuale; îmbunătățirea abilităților și competențelor formatorilor, educatorilor, îngrijitorilor, aparținătorilor și a altor profesioniști relevanți care lucrează cu persoane cu dizabilități intelectuale; abilitarea organizațiilor care lucrează cu persoane cu dizabilități intelectuale sau militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale”, spun inițiatorii.
Șase jocuri fizice și digitale
Activitățile din acest proiect s-au centrat pe șase jocuri care se adaptează vârstei, intereselor și nevoilor persoanelor cu dizabilități intelectuale „Cantina” și „Îngrijitor la grădina zoologică” (jocurile digitale) şi „La cumpărături!”, „Jocul iubirii”, „Pizza chef” şi „Viața în oraș” (jocuri fizice).
„La momentul actual, elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Arad, se joacă cu aceste jocuri care sunt în stadiu de testare și care au fost aduse „acasă” de către cele două cadre didactice, Anamaria Crista și Amalia Cojocariu. Jocurile au fost testate şi de către membrii Asociaţiei INTEGRA Arad, cărora le mulţumim pentru deschidere şi disponibilitate”, mai spun inițiatorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!