ARAD. Directorii Direcțiilor de Sănătate Publică din județele Arad, Timiș și Hunedoara s-au întâlnit luni la Arad pentru a pune bazele unei colaborări, un fel de alianță a vestului, dar de data aceasta pe partea de sănătate publică.
În urma discuțiilor purtate de cei trei directori, s-a decis elaborarea unui protocol de colaborare, care va avea mai multe direcții de implementare. Dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad, a explicat de unde a pornit nevoia unei astfel de alianțe cu județele învecinate:
„Am colaborat foarte bine pe timpul vârfurilor din pandemie și ne-am dat seama că, dacă suntem uniți, dacă lucrăm împreună, suntem mult mai eficienți. Lucrăm la un draft al protocolului și ne propunem să avem întâlniri bilunare până la perfectarea tuturor detaliilor.”
Digitalizarea – prima prioritate
Principalul target al acestei alianțe este digitalizarea activității în direcțiile de sănătate de pe zona de vest. În acest scop, va fi depus un proiect comun pentru obținerea de finanțare europeană prin Agenția de Dezvoltare Regională ADR Vest, în vederea eficientizării activității prin implementarea unor softuri administrative, dar și a softurilor de analiză date și indicatori.
O altă discuție, în cadrul întâlnirii, s-a purtat în jurul transferurilor interjudețene de pacienți.
„Practic, vrem să eficientizăm transferul de pacienți între spitale, așa cum s-a întâmplat pe perioada pandemiei. Post pandemie, putem să mergem mai departe pe același concept, mai ales pe anumite specialități, dar și pe urgențe, pentru că dacă există protocoale clare de transfer, lucrurile s-ar simplifica în mod considerabil”, a precizat directorul DSP Arad.
Și inspecția sanitară de stat ar putea beneficia de pe urma acestei alianțe. Se au în vedere controale comune, pe toată regiunea, cu echipe comune, care ar eficientiza activitatea de control.
Strategie regională a serviciilor medicale
Unul dintre proiectele ambițioase ale acestei colaborări este și elaborarea unei strategii regionale de dezvoltare a serviciilor medicale. În momentul de față, o astfel de strategie există la nivel micro (la nivelul fiecărui județ). Ar fi însă benefică, potrivit directorilor celor trei direcții de sănătate, o analiză a specialităților pe regiune, astfel încât ele să nu se suprapună, mai ales când vorbim de specialități cu grad ridicat de complexitate, cum ar fi neurochirurgia. Va fi gândit și un sistem de comunicare cu pacientul, la nivel regional, pornind de la ideea că pacientul trebuie ajutat să găsească asistența medicală de care are nevoie, să nu fie nevoit să caute de unul singur un medic anume sau un serviciu medical.
Proiect pilot
Parte dintre aceste inițiative vor fi formulate drept propuneri de proiecte pilot și înaintate Ministerului Sănătății, care va trebui să dea undă verde pentru demararea lor.
Trimite articolul
XDirecțiile de Sănătate Publică din Arad, Timiș și Hunedoara vor să gândească o strategie de dezvoltare regională pentru sectorul sanitar
SA GINDEASCA,ei uite un lucru,nou sa vedem ce o sa iasa,ca astia de la dsp-uri nu prea au exercitiul gindirii
Wow!
Dl Ciolos anunta in mass media ca Ungariei i s-a refuzat PNNR-ul
din text inteleg ca din cauza pozitiei Ungariei fata de cei de la LGBT. Frumos ce sa zic!