ARAD. Consilierii locali municipali au aprobat, în utima şedinţă CLM, o nouă alocare bugetară pentru CET Hidrocarburi. Practic, s-a aprobat plata în avans a sumei de 14.782.170 lei, aferentă lunii februarie 2022, cu titlu de „subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la energia termică livrată populației”, suma urmând a fi utilizată în vederea achitării în avans a consumului de gaze naturale către furnizorul de gaze naturale.
Nemulţumirile USR
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 15 voturi „pentru” şi 7 abţineri, acestea din urmă aparţinându-le aleşilor USR. În numele lor a luat cuvântul Florin Stana care, la fel ca alte dăţi, a adus în atenţie absenţa unui plan concret de remediere pe termen mediu şi lung a situaţiei de la CET Hidrocarburi.
„Tot ceea ce se întâmplă este să se ceară bani pentru subvenţionarea termoficării. Din păcate, banii aceştia ne costă partea de dezvoltare şi de investiţii a municipiului. Situaţia CET Hidrocarburi se înrăutăţeşte în ciuda acestor alocări substanţiale. La finele lunii decembrie avea 46 de milioane de lei datorii – undeva la jumătate din ceea ce avea CET Arad atunci când a intrat în insolvenţă. Ştim care e povestea cu CET Arad. Nu cred că ne dorim să ajungă şi CET Hidrocarburi să-i calce pe urme” – a opinat Florin Stana.
Alesul USR s-a mai referit în intervenţia sa şi la preţul gazului şi necesitatea recalculării subvenţiei:
„ A fost luat în calcul la valoarea de 815 lei atunci când s-a dimensionat costul gigacaloriei şi, implicit, al subvenţiei, iar acum este substanţial mai mic”.
Florin Stana a solicitat Executivului Primăriei ca, în viitorul imediat, să vină cu „evaluarea unui nou preţ având în vedere ce se întâmplă cu costul gazului”.
Explicaţiile primarului
În replică, primarul Călin Bibarţ a făcut următoarele precizări:
„Astăzi aţi votat nu ajutor pentru CET, ci subvenţia pe care şi-a asumat-o Consiliul Local pentru cetăţeni, ca să nu resimtă preţul exagerat de mare datorită preţului exagerat de mare la gaz. Într-adevăr, preţul gazului a fost şi 800 şi, este şi 500, şi 600… Oricum, cel mai mic preţ a fost de 6-7 ori faţă de cât l-am avut în februarie anul trecut, adică de la 80 de lei la 500 şi ceva – 400 şi ceva. Asta e realitatea. Nu e vina nici a românului, nici a Consiliului Local preţul la gaz. Sunt decizii de alt nivel şi noi nu le putem influenţa. Frustrarea noastră mare de aici vine: că sunt decizii pe care noi nu le putem influenţa în acest moment. Aşa e perioada aceasta. Sperăm să trecem cu bine de ea iarna aceasta, după care, în mod serios, să luăm o decizie legat de ce se întâmplă cu acest sistem centralizat. Pentru că, până la urmă, decizia – indiferent de cine, ce propune şi cum propune – va fi luată în Consiliul Local deoarece, conform prevederilor legale, societatea nu este nici în subordinea primarului, nici a viceprimarului, ci a Consiliului Local. Asta nu că aruncăm pisica dintr-o parte în alta, că ne preocupă şi toţi ne dorim să avem o soluţie cât mai în regulă, cu o presiune cât mai mică pe bugetul Primăriei şi cu un preţ cât mai bun pentru arădeni.”
Trimite articolul
XProiectul de hotărâre a fost aprobat cu 15 voturi „pentru” şi 7 abţineri, acestea din urmă aparţinându-le aleşilor USR .Cum dracului sau mai bine spus ce este in capul USR isti lor astia.Cred ca o cutie craniana goala.Unde sant ei la BUTOANE arunca cu nemiluita bani pentru asa zisa caldura si apa ai zisa calda la Timisoara sub bagheta MAGICA al USR istului de frunte care se viseaza viitor presedinte al Romaniei DONIMIC FRIG si unde nu sant la BUTOANE tot pe dos vor.Dar macar de bine de rau in Arad in spitale,locuinte este cald nu ca la Timisoara 13-14 grade in incaperi
-
Da @ RUSINE USR, daca te-ai uita mai bine, dominc frig asta de care vorbesti chiar face ceva pentru timisoreni. Chiar zilele trecute am inteles ca a demarat un proiect grandios pentru combaterea caniculei :))) Foarte, foarte bine ales momentul si mai bine de asa nu se putea. Pe de alta parte eu nu sunt de acord sa tot se arunce camioane de bani in gaura aia neagra de cet. Vrand-nevrand transforma mare parte din aradeni in asistati sociali. Problema sunt scolile, spitalele si batraneii…Ar trebui pur si simplu subventie la consumatorii enumerati mai sus si gata. Nu mi se pare normal ca tot felul de persoane care nu contribuie cu macar 5 bani la bugetul local sa profite de aceasta subventie.
Problema e de ce la Arad plătim din bugetul local în timp ce la Timișoara se tot tânguie și primesc bani de la guvern, că vezi doamne ei n-au bani de căldură. De ce trebuie sa plătească toată țara pentru timisoara?
-
Ce spui tu straine dar tu stii cati bani a mancat MAESTRUL DONIMIC FRIG de la bugetul Timisoarei cu pasarelele lui de la COLTERM.Aproape toti bani ca de alte treburi nu mai are bani.Plus a mai adus si o amenda de 21 milioane de euro prin incompetenta lui.
-
Eu văd că Timișoara e la ani lumina de Arad, are x pasaje construite, alte x in construcție, nu este zi in care o multinațională să nu-și deschida cate un birou, x piețe și zone pietonale reabilitate, la fel cu clădirile istorice, aeroport funcțional și în creștere, de sute de ori mai multi turiști etc etc etc. Și dacă ei și-au cheltuit banii pe astea știind că oricum vor primi bani de la guvern pentru căldură, atunci bravo lor, Aradul pe cealaltă parte, liniște și pace de aici, nu auzi de el nici la știri nici la vreme și ne scăldăm in mizeria asta ordinară de “oraș” vai de el
-
USR uniunea salvati Romania ? Nu acesta e interesul lor . As spune uniunea SUPUNETI Romania !
“Groap fara fund” sau “gaura neagra” – cand se va trezi CLM sa inchida definitiv acesta bataie de joc la bugetul local si cel al tarii ?
Dar CET-ul ala mai functioneaza? nu mai are linii de tren pentru hidrocarburi, se tot taie la conducte prin curtea aia, pare destul de parasit cind treci cu trenul pe linga el. Unde naiba mai functioneaza?