– problema sistemului de sănătate local
– problema preţului cheltuielilor de întreţinere
– problema taxelor, impozitelor locale şi a locurilor de muncă problema calităţii alimentelor şi posibilitatea scăderii preţului lor problema calităţii vieţii.
Ca membri ai societăţii civile, ne preocupă ce se întâmplă cu aproapele nostru şi ne deranjează atitudinea politicienilor faţă de greutăţile care îl apasă. În perioadă de criză, trebuie luate, prioritar, măsuri pentru a oferi arădenilor o viaţă mai bună. Nu s-a făcut acest lucru fie pentru că nu s-a vrut, fie pentru că nu s-a ştiut. E timpul unei administraţii apolitice şi profesioniste, capabile să îmbunătăţească traiul zilnic al arădenilor.
E timpul unei alternative pentru arădeni: în continuare probleme sau, de acum înainte, soluţii pentru o viaţă mai bună.
Noi, subsemnaţii, în calitate de membri ai societăţii civile şi de candidaţi la alegerile pentru Consiliul Local Municipal Arad şi Primăria Arad, ne angajăm prin acest Contract să administrăm bine, eficient şi corect Aradul dedicându-ne prioritar, în primii 2 ani de la alegerea noastră, problemelor enumerate mai sus.
Contractul cu arădenii este publicat începănd cu soluţiile la problema sistemului de sănătate local. Aşteptăm propunerile Dumneavoastră referitoare la rezolvarea problemelor din Contractul cu arădenii. Ele vor fi publicate pe pagina www.clcarad.ro şi se vor afla pe agenda de lucru a consilierilor municipali ai Alternativei Civice Arădene şi a primarului Gheorghe Schwartz. Pentru că noi trebuie să fim şi să rămânem subordonaţii şi angajaţii Dumneavoastră, alegătorii noştri.
Pentru un Arad mai sănătos
Pentru început vă prezentăm soluţiile noastre la problema sistemului de sănătate local. Specialiștii domeniului sănătate din echipa Alternativei Civice Arădene sunt:
– Adrian Dărăbanțiu – medic, președinte al Patronatului Medicilor de Familie din Jud. Arad și vicepreședinte al Federației Naționale a Medicilor de Familie din România.
– Alexandru Istrate – operator de urgență, lider al Sindicatului „Ambulanța” Arad
Cei doi specialiști au identificat o serie de probleme grave ale sistemului de sănătate local și implicit ale arădenilor:
Situația actuală
Judeţul Arad ocupa locul 1, la nivel naţional, în ceea ce priveste numărul deceselor cauzate de tumori si boli ale aparatului respirator (2010).
Judeţul Arad. ocupa locul 3, la nivel naţional, la durata de spitalizare la unităţile de psihiatrie şi pneumoftiziologie şi locul 7 la rata mortalităţii la mia de locuitori (2010).
Municipiul Arad are mortalitate şi morbiditate cardiovasculară şi oncologică mare
Municipiul Arad are populaţie îmbătrânită şi spor natural negativ, în special copiii şi adolescenţii se încadrează în populaţie obeză
Municipiul Arad are o rată crescută la dependenţe: alcool, droguri, fumat şi infecţii cu transmitere sexuală
Municipiul Arad are speranţa de viaţă sub media naţională, pentru ambele genuri, mai ales masculin
Municipiul Arad are rata nevrozelor, depresiilor, altor tulburări mentale şi a sinuciderii în creştere
Municipiul Arad nu mai are nicio unitate sanitară în subordine, are deficit de personal medico-sanitar şi deficit dotare tehnico-medicală la zi
Municipiul Arad are doar 3 asistenți comunitari, niciun mediator (3posturi), un număr insuficient de cabinete, iar numărul medicilor, stomatologilor, asistentelor şcolare este sub norme.
Dar există și soluții. Conform Contractului cu arădenii, ne angajăm la:
Dezvoltarea Spitalului Judeţean pe locul/terenul Jackson, teren care aparţine de Spitalul Judeţean
Cedarea de către Consiliul Judeţean către Primaria Arad a clădirii Spitalului Municipal şi reînfiinţarea acestuia cu secţii de recuperare: neurologie, cardiovasculară, reumatologie, oncologie. (modernizare şi refacere clădiri, saloane, parc, instalaţii)
Înfiinţarea Centrelor de Permanenţă şi organizarea lor pe cartierele mari: Vlaicu, Micălaca, Alfa, Centru, Aradul Nou+Sinicolau, Grădişte Centrele de permanenţă vor avea ca obiective: asigurarea continuităţii activităţii de medicină de familie în afara programului de functionare a cabinetelor MF – preluarea urgenţelor minore (70% din prezentările la UPU) de către medicii de familie, precum şi tratamente injectabile non-stop.
Acordarea de facilităţi la plata taxelor şi impozitelor locale pentru cabinetele medicale în cazul în care banii sunt folosiţi pentru investiții (aparatură, cladire, etc.)
Completarea structurii de medicină şcolară: cabinet medical, stomatologic, asistentă, în aşa fel încât fiecare şcoală să fie arondată unui cabinet şcolar
Angajarea de noi asistenţi comunitari şi mediatori sanitari.
Dezvoltarea prevenţiei prin extinderea sportului de masă – amenajare locuri pentru sport (piste de alergare, biciclişti, miniterenuri de cartier, competiţii)
Educaţia alimentară în masă prin programe speciale înclusiv în şcoli.
Înfiinţarea de grupuri de voluntari din toate categoriile profesionale şi de toate vârstele, mai ales pensionari, pentru acţiuni pe şi pentru sănătate, educaţie şi prevenţie.
Aceste măsuri se fac cu mijloacele şi instrumentele aflate la dispoziţia administraţiei locale.
Vă aşteptăm propunerile referitoare la îmbunătăţirea sistemului de sănătate local la adresa alternativa.arad@gmail.com sau clcarad2010@gmail.com. Propunerile Dvs. se vor afla pe agenda de lucru a consilierilor municipali ai Alternativei Civice Arădene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!