ARAD. O nouă tranșă de bani pentru proiectul demarat în 2011 de Primăria Muncipiului Arad: monitorizarea performanțelor școlare în școlile arădene. Un proiect despre care am scris de nenumărate ori, care este funcțional într-o singură școală (Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”) și este trecut pe linie moartă în celelalte cinci școli pilot. Tabletele stau în dulapuri pentru că nu pot fi folosite decât în cancelarie. Nu există semnal wirelles care să permită trecerea notelor și a absențelor direct din sala de clasă şi nu au fost făcute modificările din bazele de date (elevi noi, repetenți etc). Din decembrie 2011, când a fost anunțat și lăudat de însuși ministrul de atunci, Daniel Funeriu, au fost cheltuiți peste 500.000 euro, bani cu care s-a cumpărat softul, s-au cumpărat tabletele și au fost finanțate alte cheltuieli pentru implementarea proiectului. Deocamdată în niciuna din cele cinci școli pilot nu este utilizat de profesori. Singura școală unde s-a încercat și s-a reușit este Colegiul „Dimitrie Țichindeal”, dar aici a fost introdusă rețeaua wirelles, ceea ce permite trecerea notelor și a absențelor direct din sala de clasă.
Cheltuieli pe 2015
Experiența de la Pedagogic a fost și argumentul Primăriei în a susține alocarea unor noi sume de bani în anul 2015 pentru acest proiect. E vorba de 160.000 lei pentru „lucrări de instalare cabluri de rețele informatice și de cablare și conexiuni electrice” și alți 1.017.000 lei pentru achiziționarea de 328 acces point-uri pentru finalizarea sistemului de management al performanțelor școlare”, este specificat în bugetul municipiului. Teoretic, după ce în fiecare școală vor exista aceste acces point-uri, profesorii vor putea utiliza tabletele și vor putea introduce datele (absențe și note) direct din sala de clasă, fără a fi obligați să mai piardă minutele de pauză pentru a le introduce în cancelarie, singurul loc cu acces internet. Dacă vor fi investiți acești bani, sistemul de monitorizare a performanțelor școlare va costa bugetul, la acel moment, aproape 800.000 de euro. Vor mai fi și alte cheltuieli până ce va fi cu adevărat funcțional și utilizat în toate școlile municipiului, așa cum se dorește?!
Școli pilot
În niciuna din școlile pilot (Liceul German, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul Sportiv şi Grupul Şcolar Forestier) nu mai este utilizat acest sistem. Motivele sunt multiple și deocamdată tabletele zac în dulapuri.
Părinții ar putea avea acces online la rezultatele şcolare ale copiilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!