După judecătorii Caius Lăzărescu și Lavinia Coțofană, alți doi magistrați din Arad sunt în atenția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru abateri disciplinare! Cei doi au fost anchetați de Inspecția Judiciară care a trimis dosarele lor către CSM, care va lua o decizie. Este vorba despre procurorul Diaconescu Bogdan din cadrul DIICOT Arad și despre judecătorul Băilă Carmen de la Tribunalul Arad. De ce au ajuns cei doi în fața Consiliului Superior al Magistraturii?
Ei bine, Inspecția Judiciară a ajuns la concluzia că cei doi ar fi dat dovadă de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”, că și-ar fi folosit funcția deținută „pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii”, că ar fi avut atitudini nedemne “în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii” și că ar fi utilizat „expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat”.
În cazul procurorului DIICOT, CSM a luat hotărârea în cadrul ședinței Secției pentru Procurori în materie disciplinară să amâne pronunțarea unei soluții pentru data de 26 aprilie. Inspecția judiciară, în urma controlului efectuat, a ajuns la concluzia că procurorul DIICOT ar fi încălcat prevederile art. 99, lit. a) și n) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată. Astfel, constituie abateri disciplinare potrivit Articolul 99, litera a) din legea 303/2004 „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”. În timp ce litera n) prevede că „folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii”.
Şi judecătorul
În ceea ce-l privește pe judecător, CSM a hotărât să acorde termen în 7 iunie. Potrivit Inspecției Judiciare, judecătorul ar fi încălcat art. 99, lit. c) și s) din Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Ce prevede articolul 99 la literele c) și s)? Ei bine, potrivit acestora constituie abateri disciplinare „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii” și „utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!