Cei doi „au lipsit la apelul” făcut de DIICOT Arad şi ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad la începutul lunii martie, în urma celor 20 de percheziţii pe care le-au efectuat în Botoşani, Mureş, Vrancea, Constanţa şi municipiul Bucureşti într-un dosar care viza destructurarea unei grupări care trafica persoane, creând un prejudiciu de nu mai puţin de şapte milioane de euro pe teritoriul Danemarcei. Opt persoane care făceau parte din reţea au fost arestate preventiv – la propunerea DIICOT Arad – pentru trafic de persoane, înşelăciune, fraudă informatică şi evaziune fiscală. Pe numele altor şase persoane, Tribunalul Arad a emis mandate în lipsă. Din cele şase persoane, două au fost depistate zilele acestea de ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad şi introduse în arestul IPJ Arad. Cele două persoane sunt din judeţul Botoşani.
O sută de victime
Gruparea din care făceau parte atât români, cât şi danezi, a acţionat pe o perioadă de trei ani, între 2012 şi 2015, atât pe teritoriul României, cât mai ales pe teritoriul Danemarcei. Aproximativ o sută de români a reuşit reţeaua să racoleze şi să-i ducă în Danemarca sub falsa promisiune a unui loc de muncă foarte bine plătit. Doar că ajunşi acolo, românii au fost înşelaţi, într-o ţară străină a cărei limbă nu o ştiau. În acest mod s-a reuşit izolarea victimelor: nu se puteau angaja, nu se puteau repatria pe cont propriu, depinzând în totalitate de membrii grupării. Românii au locuit în spaţiile stabilite de membrii reţelei şi executau activităţile impuse de aceştia.
Credite cu acte false
„În acest sens, suspecţii au însoţit şi asistat persoanele vătămate în faţa autorităţilor daneze în vederea obţinerii codului numeric personal danez. Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităţilor de angajare impuse de către lege şi fără ca victimele să fie în cunoştinţă de cauză, au constituit firme fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare şi au obţinut cărţi de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro”, s-a arătat într-un comunicat al DIICOT.
În 26 februrie 2015 partea daneză a procedat la arestarea a 20 de membri ai grupului infracţional care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv. În prezent, cei 20 de membri sunt judecaţi de instanţa daneză pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, înşelăciune, fraudă informatică şi evaziune fiscală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!