În urmă cu puţin timp, Jurnal arădean a scris despre decesul a doi copii prematuri la Maternitatea arădeană. Zilele trecute, alţi doi nou-născuţi au murit în acelaşi spital.
E vorba despre un copil prematur care s-a născut la 33 de săptămâni. Conform medicilor, starea sa a fost foarte gravă încă de la naştere, bebeluşul luptându-se să supravieţuiască timp de aproape două săptămâni. Mama sa, o minoră aflată la al doilea copil, nu a fost deloc la medic înainte de naştere. În celălalt caz de deces, a fost vorba de o sarcină supra-purtată, cu depăşire de termen. Deoarece corpul mamei nu a mai putut să-i ofere fătului substanţele nutritive şi oxigenul corespunzător, copilul s-a născut cu probleme. El a fost resuscitat imediat după naştere, dar suferinţa anterioară a avut repercusiuni. Bebeluşul nu a rezistat decât 24 de ore, în ciuda eforturilor medicilor de a-l ţine în viaţă.
„Din păcate, în activitatea noastră, ne confruntăm şi cu astfel de momente. Indiferent câţi ani de activitate medicală ai în spate, aceste momente apar inevitabil. Sunt situaţii în care avem succes şi reuşim să tratăm nou-născuţii şi sunt situaţii în care pierdem bătălia în faţa problemelor cu care se confruntă aceşti copilaşi şi, implicit, familiile lor” – spune dr. Angelica Filimon, şef Secţie Nou-născuţi în cadrul maternităţii Spitalului Judeţean Arad.
Cifre
Anul trecut, la Maternitatea Spitalului Judeţean Arad au avut loc aproximativ 2.800 de naşteri. 12% dintre acestea au fost cu copii prematuri. În ceea ce priveşte decesele, în 2011 s-au înregistrat 17, din care aproximativ jumătate au fost nou-născuţi prematur. „Raportat la numărul total de naşteri, noi considerăm că mortalitatea este mică. Strădania şi eforturile noastre sunt mari, dar nu depinde numai de noi…” – susţine dr. Angelica Filimon, şef Secţie Nou-născuţi.
Cazuri din tot judeţul
Unul din motivele care ar putea explica numărul deceselor nou-născuţilor prematur de la Maternitatea arădeană constă în faptul că aceasta este cea mai mare din judeţ şi aici se adresează toate cazurile de copii care se nasc înainte de termen. „Chiar dacă se nasc într-o maternitate din judeţ, ei trebuie să fie transferaţi în maternitatea noastră pentru că există o clasificare, o ierarhizare a spitalelor, iar legislaţia obligă ca astfel de cazuri să fie internate la noi” – explică dr. Filimon.
Momente delicate
Şefa Secţiei Nou-născuţi consideră unele dintre cele mai delicate clipe cu care se confruntă sunt atunci când trebuie să anunţe familia în legătură cu decesul copilului. „Momentul în care trebuie să dai vestea familiei este foarte neplăcut şi foarte greu. De fiecare dată, noi trăim împreună cu familia aceste momente şi nu prea găsim cuvinte care să îi mângâie suferinţa” – mărturiseşte dr. Angelica Filimon.
Educaţia mamei
Naşterea prematură depinde foarte mult (şi) de organismul mamei, în care fătul creşte. „Din păcate, multe femei sunt insuficient pregătite. Sunt mămici care nu se adresează medicilor pe perioada sarcinii pentru că nu conştientizează cât de mult depinde sănătatea viitorului copil de sănătatea propriului organism. Modul în care este îngrijită mama în timpul sarcinii se reflectă automat asupra copilului, iar sănătatea copilului la naştere îşi pune amprenta pe tot restul vieţii” – punctează şefa Secţiei Nou-născuţi.
Situaţii fericite
Dincolo de cazurile nefericite, sunt şi copii prematuri care au fost recuperaţi de medici. „Ei au avut şansa să se nască într-o familie care a înţeles ce înseamnă prematuritatea şi cât de mult necesită să te ocupi de aceşti copii. Au fost recuperaţi, cu rezultate foarte bune, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere neuropsihic” – conchide dr. Angelica Filimon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!