Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au declarat apel la sentința instanței arădene care a decis achitarea celor doi polițiști rutieri – Daniel Claudiu și Hotăran Gheorghe – trimişi în judecată pentru că ar fi luat câte 200 de lei mită și pentru abuz în serviciu. Procurorii nu sunt „mulțumiți” cu încă o soluție de achitare pentru luare de mită, așa că „lupta” se mută la Timișoara. Hotăran Gheorghe și Daniel Claudiu fac parte dintr-un șir, care începe să devină tot mai lung, de polițiști prinși în flagrant și achitați de judecători pentru luare de mită.
În septembrie 2015
Dar pentru ce au fost trimiși în judecată, mai exact, cei doi polițiști de la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Arad? „În data de 28.09.2015, în jurul orelor 13:00, inculpaţii Hotăran Gheorghe şi Daniel Claudiu Răzvan, ambii (agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Arad – Biroul Rutier) aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, s-au deplasat pentru a constata existenţa unei coliziuni între două autovehicule, coliziune produsă pe raza municipiului Arad, soldată exclusiv cu pagube materiale; la faţa locului inculpaţii au pretins şi primit de la inculpatul Iakob Ioan Alexandru şi de la martorul P.I. – persoane implicate în evenimentul rutier cercetat – suma de 400 lei, respectiv de câte 200 lei fiecare, pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, mai precis, să nu constate faptele contravenţionale, să nu întocmească proces-verbal de contravenţie şi să nu aplice sancţiunile legale corespunzătoare (amendă şi suspendarea dreptului de a conduce)”, s-a arătat într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Dosarul celor doi polițiști, la fel ca toate dosarele de luare de mită în care inculpații sunt polițiști, este instrumentat de DGA Arad și Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
„Cusut cu ață albă”
Dosarul celor doi polițiști a fost de la început „cu cântec”. Înainte de începerea judecății, Tribunalul Arad a decis excluderea din probatoriu a „înregistrării efectuate în mediu ambiental și procesul verbal de redare a acestor convorbiri puse la dispoziția organului de urmărire penală de denunțător”. Ce s-a întâmplat cu denunțătorul din acest caz? Bărbatul şi-a recunoscut vinovăţia și a încheiat ulterior un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul, în 29 ianuarie 2016. Denunțătorul a fost de acord cu aplicarea faţă de el a unei pedepse de doi ani şi şase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. Apoi, Tribunalul Arad a hotărât să excludă din probatoriu înregistrările puse la dispoziția organelor de anchetă de către denunțător.
Citiți principiile noastre de moderare aici!