La finele săptămânii trecute, cel de-al doilea contingent format din 40 de pompieri a început deplasarea către Franța, pe ruta Arad – Budapesta – Maribor – Ljublijana – Padova – Piacenza – Nice – Montpelier – Perpignan, pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit omologii francezi prin activități de monitorizare a zonelor cu risc de incendii de pădure, în sudul țării gazdă.
Araddul participă la această misiune cu opt pompieri care se vor afla în Franța vreme de două săptămâni, în cadrul programului de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea incendiilor de pădure.
Arădenii sunt conduși de lt. col. George Pleșca, șeful Centrului Operațional din cadrul ISU Arad, iar echipajul îi mai are în compenență pe plt. adj. Crișan Simion de la Detașamentul Sebiș, plt. adj. Ardelean Marian, plt. adj. Oană Radu, plt. adj. Herbei Iosif, plt. Ardelean Petrișor, sld. Moldovan Cristian și sld. Cocerhan Petru.
Deocamdată, forțele de intervenție ale IGSU se află în faza de training, iar după operaționalizare vor intra „în pâine.”
Anul trecut, cele mai multe incendii de vegetație au fost înregistrate în această perioadă, astfel că forțele de intervenție și așteaptă la două săptămâni de foc.
Oameni și autospeciale
La fel ca și primul contingent care a plecat spre Franța pe data de 1 iulie, și acesta însumează 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 cisternă (30.000 l), 1 autospecială de stingere cu capacitate mare (10.000 l), 2 autospeciale de primă intervenție și comandă și 1 microbuz).
„Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante. Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi”, a transmis DSU.
Au fost solicitați
Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuți. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în calitatea sa de punct național de contact, a primit, în data de 27.05.2024, solicitarea autorităților franceze de a pre-poziționa module specializate în stingerea incendiilor de pădure în luna iulie a acestui an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS.