Ministerul Sănătăţii a anunţat că, până în 28 februarie, toate spitalele din ţară care au plan de conformare trebuie să încheie procesul şi să se alinieze la gradul pe care îl solicită. Dar pentru Spitalul Judeţean Arad este imposibil să atingă toate solicitările cerute de minister într-un timp atât de scurt. Iar acest lucru a fost confirmat de către Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), instituţie sub tutela căreia se află unitatea medicală.
„Singurul segment pe care nu am reuşit să îl finalizăm reprezintă procentajul de pacienţi din afara judeţului, care trebuie să fie de cinci la sută. Sincer, acest criteriu de clasificare mi se pare aberant. Dar, cu toate acestea, suntem aproape siguri că am reuşi să îl bifăm şi pe acesta. Dar mai avem nevoie de timp. În urma discuţiilor avute cu cei care vor deschide clinica de cardiologie intervenţională, am ajuns la concluzia că un procent din pacienţii străini i-am putea câştiga de acolo. Dar clinica va deveni operaţională doar din vara acestui an. Este imposibil să finalizăm acest criteriu până în 28 februarie, data limită înaintată de Ministerul Sănătăţii”, a declarat Ioţcu.
O derogare
CJA face tot posibilul pentru ca unitatea noastră medicală să rămână în gradul II de clasificare. Şi asta pentru că fondurile acordate de minister pentru spitalele de gradul II sunt mai mari decât cele acordate pentru unităţile medicale de gradul III. Iar asta ar însemna cheltuieli mai puţine pentru CJA, care administrează Spitalul Judeţean. Ca atare, Judeţul a trimis o solicitare către minister prin care solicită o derogare în ceea ce priveşte gradul de clasificare. CJA nu doreşte să fie ignorat procentajul pacienţilor veniţi din afara judeţului, ci ar vrea doar ca termenul pentru îndeplinirea acestui criteriu să fie devansat.
„Am prezentat ministerului un plan concret de dezvoltare a Spitalului Judeţean, se vede că există interes pentru investiţiile în unitatea medicală, se vede că au fost realizate deja multe dintre investiţii. Tot ceea ce solicităm este mai mult timp. Sper să primim această derogare”, a spus Ioţcu. Preşedintele CJA a mai completat, declarând că „birocraţia nu ne lasă să lucrăm în modul gândit de noi”. Acesta vorbeşte despre avize, despre autorizaţii, despre aprobări necesare pentru absolut orice investiţie, iar birocraţia îngreunează mult munca propriu-zisă.
Investiţii de milioane
CJA şi-a făcut, încă de când a preluat spitalul, un scop din a transforma unitatea medicală într-una decentă, spre bună. Până în prezent, Judeţul a investit patru milioane de euro în modernizări şi aparatură medicală şi are în derulare un proiect în valoare de trei milioane de euro, respectiv secţia externă a Spitalului TBC, care se construieşte în Grădişte. Exact aceste investiţii şi proiecte au fost folosite de CJA pentru a demonstra Ministerului Sănătăţii intenţia clară de a atinge toate criteriile necesare pentru clasificarea în gradul II.
Citiți principiile noastre de moderare aici!