Fenomenul „magazine de vise”, care nu a ocolit nici municipiul Arad, a provocat primele reacţii concrete din partea societăţii civile.
Mişcarea arădeană a depus luni la primărie un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care se restricţionează amplasarea magazinelor care vând produse etnobotanice.
După modelul adoptat şi de alte oraşe, Claudiu Cristea, iniţiatorul proiectului, a subliniat ieri că proiectul „limitează drastic comerțul, depozitarea și distribuirea plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice și psihotrope, altele decât cele al căror regim juridic este reglementat prin legislația în vigoare”.
„Constatăm în ultimul timp escaladarea fenomenului „magazinelor de vise”, fenomen la care Guvernul și autoritățile locale întârzie să-i răspundă prin măsuri ferme. Mișcarea Arădeană militează, conform declarației sale de misiune, pentru „un oraș în care se trăiește sănătos”. De aceea, am hotărât să trecem la acțiune”, a subliniat ieri Claudiu Cristea. Cert este că măsura nu e una care să elimine consumul acestor substanţe. După cum şi Cristea a recunoscut, „din păcate, nu putem rezolva complet problema.
Rămâne comerţul on-line sau posibilitatea de a procura produsele din localităţile din apropierea municipului”. De fapt, prin proiectul de Hotărâre, organizaţia doreşte să interzică magazinelor de profil să îşi desfăşoare activitatea la o locaţie mai aproape de 2 kilometri de diferite instituţii.
În primul articol al documentului se prevede: „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se interzice amplasarea punctelor de comercializare a plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice și psihotrope, de orice fel, care aduc atingere sau pun viaţa în pericol și sănătatea populației, ordinea și liniștea publică, altele decât cele al căror regim este reglementat prin legislația în vigoare, pe o rază de 2 km în jurul următoarelor puncte – situate pe teritoriul administrativ al Municipiului Arad, după cum urmează: unități de învățământ, spaţii destinate procesului de învățământ; unități de cercetare ştiinţifică; biblioteci, cămine, internate, cantine, case de cultură ale studenților, cluburi studențești, case ale corpului didactic, case universitare; tabere școlare, baze și complexe cultural-sportive, palate și cluburi ale copiilor și elevilor, locuri de joacă, parcuri, locuri de recreație, zone de agrement”.
Educaţie în şcoli
Se va iniţia, totodată, un proiect cu caracter permanent care vizează educația în rândul tinerilor în sensul prevenirii consumului și dependenței de astfel de substanțe.
În dezbatere
Mișcarea Arădeană va organiza o dezbatere publică cu participarea autorităților locale, comitetelor de părinți, societății civile, reprezentanți ai cadrelor didactice, reprezentanți ai biserici și confesiunilor religioase, specialiști din domeniul sănătății și al prevenirii consumului de substanțe stupefiante, poliția și alte părți interesate.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!