JURNAL ARĂDEAN: Din nou la Arad. Călătoriți mult prin toată lumea, dar văd că reveniți mereu la Arad.
CĂTĂLIN BOTEZATU: Categoric revin cu plăcere la Arad, ori de câte ori sunt invitat. Aradul e un oraș fermecător și mai ales extrem de primitor. Cât privește prezentările de modă, pot spune că Aradul are un apetit aparte pentru acest gen de evenimente, cu un public elitist, iar asta s-a văzut la cât de numeros e publicul prezent la fiecare eveniment. Pot spune, cu toată sinceritatea, că devine treptat o nouă capitală a modei.
J.A.: Spuneți că Aradul e un oraș fermecător. Vă referiți doar la prezentările de modă, sau vorbiți în general de oraș?
C.B.: Oh, nu, nu doar la evenimente! Vedeți, ca să pregătești o prezentare de modă nu e suficient să vii în ziua prezentării, și nici nu pleci în grabă. Stând câteva zile, ai timp să cunoști și orașul și oamenii.
J.A.: De cât timp cunoașteți de fapt Aradul?
C.B.: Cred că prima oară am fost acum mai bine de 20 de ani în Arad. Eram mai la începuturi, dar știu că am avut și atunci o prezentare de modă care s-a bucurat de succes. Știți, ceea ce am apreciat la evenimentele organizate la Arad a fost varietatea de locații puse la dispoziție de autoritățile arădene. Plus că am văzut de fiecare dată o deschidere foarte mare a autorităților la organizarea acestor, să le zicem, „festivaluri” de modă. Și chiar aș remarca unul dintre aceste evenimente, acel „Fashion Show on the Bridge”, o premieră, ceva nemaifăcut, din câte știu eu. A fost încă o premieră pentru mine, chiar dacă la nivel mai mic pe lângă premierele prezentărilor de modă în avion, pe ruta București-Paris sau la celebrele piramide egiptene. Aveți atâtea locuri superbe în oraș încât de fiecare dată am fost încântat. Am avut apoi prezentări la Ștrand, un loc superb, la Cazinoul din oraș. Apropo, a fost grozav să văd cum a fost transformat acel Cazino din aproape o ruină într-o adevărată clădire emblematică pentru Arad. De altfel, încadrat perfect în arhitectura care face Aradul atât de atrăgător, mai ales că am văzut în ultimii câțiva ani foarte multe clădiri aduse la strălucirea de odinioară. Nu degeaba e denumit Aradul „Mica Vienă”.
J.A.: Revenind la cariera dumneavoastră, care ar fi principalele ei repere?
C.B.: Poate că cel mai important moment a fost privilegiul de a fi învățat cu celebrul și regretatul Gianni Versace. Un om de la care pot spune că am învățat absolut totul despre ce înseamnă modă, de la felul în care îți prezinți colecțiile, la ședințele foto, de la organizare până la cele mai mici detalii. Și-apoi, învăț în permanență, căci în acest domeniu nu există momente de pauză. Te inspiri din locuri pe care le vizitezi, din creații trecute care te provoacă la o reinventare. Vă spun că în ceea ce privește creația vestimentară se poate afirma că e greu să vii cu „ceva nou sub soare.” Și, adevărul e că aici se vede creativitatea fiecărui designer, iar reperele cele mai importante sunt cele pe care ți le stabilești singur. Activitatea asta cere timp și multe sacrificii, cere bani, cere o dorință permanentă de a fi cel mai bun.
J.A.: Dacă este să ne referim strict la modă, ce ați remarca în mod pozitiv și negativ în direcția în care se îndreaptă creația vestimentară?
C.B.: Ceea ce aș remarca pozitiv, în primul rând, este competiția. Pe mine, cel puțin, mă stimulează foarte mult. Întotdeauna mi-a plăcut să simt acel soi de presiune de a veni cu ceva inedit, deosebit, creativitatea mereu proaspătă. În ceea ce privește latura negativă, nu vreau să par negativist, dar aici ar fi mai multe. Mă deranjează tendința aceea de a fi cât mai „șocant” în unele vestimentații prezentate. Nu cred că e nevoie să îmbraci un om într-un dovleac, să zicem, doar ca să fii „cool.” Poți foarte bine să „șochezi” și printr-o combinație inedită de culori, sau printr-un stil propriu inedit. Iar un alt lucru care nu îmi place este lipsa de răbdare a celor nou veniți în lumea modei. Mie mi-a luat câțiva ani pentru a-mi impune numele în lumea modei. Din păcate nu toți înțeleg că e nevoie, pe lângă talent, și de multă, multă muncă, sacrificii de timp și, cum am spus și repet, de bani, mult timp și mulți bani. În lumea modei nu e chiar ca în lumea muzicii, unde ieși pe piață cu un hit și dai lovitura. Deși și aici se mai întâmplă să rămâi doar cu acel hit.
J.A.: Ce ne puteți spune despre planurile pe care le aveți vizavi de Arad și de eventuale participări la viitoare prezentări de modă?
C.B.: Cum am spus, revin cu mare plăcere, ori de câte ori sunt invitat, în Arad. Am găsit aici oameni interesați, aveți un eveniment cu tradiție deja, Arad Fashion Days, organizatori foarte dedicați și o implicare deosebită a autorităților. M-am bucurat să-l cunosc pe primarul vostru, Călin Bibarț, un om foarte jovial și din câte am putut vedea, foarte apreciat și popular în Arad. Am avut ocazia să stăm de vorbă și mi s-a părut o persoană foarte interesată de orașul pe care îl conduce. Și, din câte am putut să văd, la fiecare prezență a mea în acest cochet oraș, îl conduce foarte bine.
J.A.: Sunt mulți care încearcă să-și croiască un drum în această profesie, poate că un sfat de la cineva consacrat ar prinde bine.
C.B.: Nu vreau să mă erijez într-un „guru” al modei și designului. Deși cred că experiența acumulată în atâția ani și în atâtea competiții îmi permite să sugerez câteva lucruri care pot și trebuie adăugate lângă eventualul talent. Sincer, m-aș limita la o enumerare: multă muncă; sacrificiu. De timp și de bani. Apoi, răbdare. Succesul cere și timp. Și fără îndoială, respect. Nu în ultimul rând e nevoie să-ți respecți colegii și să te respecți pe tine însuți. Am văzut mulți tineri talentați care au renunțat foarte repede fiindcă li s-a părut că succesul e prea departe, după cum am văzut și mulți care au eșuat crezându-se prea repede în vârf doar pentru că au participat la evenimente alături de vedete ale genului. Ei n-au înțeles că nici piramidele n-au fost construite în câteva zile.
J.A.: Vă așteptăm din nou la Arad.
C.B.: Așa cum am spus, voi reveni cu drag ori de câte ori voi fi invitat. Fiindcă e acel gen de oraș care te surprinde mereu cu ceva nou și frumos.
FOTO: Arhiva personală Cătălin Botezatu
Trimite articolul
XVine pe aici, ca are locuință la Oradea, unde se afla de multe ori…
Da, a invatat de la Versace. A devenit versat in petrecerile alea cu baietei veseli numite de unii simpozioane si de alte orgii.
Jigodia asta s-a umplut de bani in pandemie profitand de pe urma suferintei semenilor.
Veti vedea ca Dumnezeu nu doarme. Bine nu o sa-i fie.
-
Din ce laborator de experiente a scapat maimutoiul asta?